De ultieme video marketing gids

Als je je product of dienst op de markt brengt, moet je wel video gebruiken. Je concurrenten doen dat namelijk ook. Video marketing is een van de beste manieren om je merk te promoten. Als je het juiste plan hebt, wordt video hét wondermiddel om nieuwe leads te genereren, potentiële kopers te betrekken en meer omzet te genereren.

Ga vandaag nog aan de slag met video marketing! Leer in dit artikel hoe je een video strategie ontwikkelt, de juiste video's maakt en je inhoud distribueert en analyseert voor de beste resultaten.

In deze gids laten we je zien hoe je:

  • Een video marketing strategie ontwikkelt die voor jou werkt
  • Video's gebruikt om emoties op te roepen bij je kopers
  • De juiste typen video's maakt
  • Je video's op de juiste plaatsen verspreid
  • Je video's optimaliseert voor SEO
  • De resultaten meet van je video's zodat je kunt wijzen op hun specifieke ROI
  • Video marketing integreert in je andere marketingstrategieën

Aan het einde van deze gids heb je de informatie die je nodig hebt om vol vertrouwen in video marketing te duiken. Dus laten we er dieper in duiken!

Inhoudsopgave

In het kort

Dit artikel behandelt video marketing en legt uit hoe het gebruik van video's een effectieve manier kan zijn om de betrokkenheid van het publiek te vergroten en merkboodschappen over te brengen. Het beschrijft hoe video's verschillende zintuigen aanspreken en complexe informatie op een toegankelijke manier kunnen communiceren. Het artikel bespreekt ook verschillende soorten video's, zoals instructievideo's, testimonial video's en animaties, en benadrukt hoe video marketing kan worden ingezet op verschillende platforms en kanalen. Het eindigt met de conclusie dat video marketing een krachtig hulpmiddel is om een merk te promoten en een breder publiek te bereiken, maar dat creatieve en doelgerichte strategieën nodig zijn om effectief te zijn.

Wat is video marketing?

Video marketing (of soms "video content marketing") is een digitale strategie die gebruikmaakt van de kracht van video om een publiek aan te trekken, te binden en te converteren in prospects of klanten.

Eenvoudig gezegd: je kopers houden van video. Als je video content maakt voor je merk, kun je meer mensen bereiken en meer van hen overtuigen om je product of dienst te kopen.

Met video kun je veel effectiever dan met vrijwel elk ander medium productkenmerken laten zien, merkidentiteit versterken en relaties met klanten opbouwen.

Heb je een belangrijke email nurture die maar niet converteert? Voeg een video toe om de aandacht van de lezers te trekken.

Heb je een belangrijke landingspagina met een hoog bouncepercentage? Voeg een video toe zodat bezoekers willen blijven.

Heb je een geweldig succesverhaal van een klant? Maak er een video van die je kunt verspreiden via sociale media.

Cases zoals deze zijn de reden waarom 96% van de marketeers zegt dat video marketing een belangrijk onderdeel is van hun strategie. Hier zijn nog meer statistieken van Wyzowl die laten zien wat marketeers zeggen over de resultaten die ze behalen:

  • 91% zegt dat het het verkeer doet toenemen.
  • 95% zegt dat het de merkbekendheid vergroot.
  • 96% zegt dat het kopers helpt hun aanbod beter te begrijpen.
  • 90% zegt dat het leads genereert.
  • 87% zegt dat het de verkoop verhoogt.
  • 92% zegt dat het hen een goed rendement op hun investering oplevert.

En kopers zijn net zo enthousiast over video's als marketing teams. 89% van de kopers zegt dat het bekijken van een video hen heeft overtuigd om een aankoop te doen. Bovendien wil 91% in 2023 meer video's van merken zien. Dus geef ze waar ze om vragen!

Gratis ebook: Invalshoek Marketing Handboek [Download Nu]

Negen stappen voor het opbouwen van je video marketing strategie

Je zou er gewoon in kunnen duiken en meteen beginnen met het maken van video's. Maar je zal veel meer uit je video's halen als je ze ondersteunt met een sterke video marketing strategie. Als je een vaste strategie hebt, zul je merken dat deze al je video's begeleidt en verbetert.

Heb je geen video marketingstrategie? Geen probleem! Bedenk antwoorden op deze negen vragen om je eigen strategie te ontwikkelen:

1: Wat zijn je video marketing doelen?

Wil je meer bekendheid creëren? De email prestatiecijfers verbeteren? Meer conversies genereren? Een nieuw publiek aanboren?

Je specifieke doelen hebben invloed op hoe je je video content maakt en gebruikt. Zolang je je doelen voor ogen houdt, ben je beter in staat om de juiste beslissingen te nemen over de video's die je maakt.

Een voorbeeld: Je weet dat je een video maakt voor sociale media om meer verkeer naar je site te leiden. Dus moet je die video snel, krachtig en boeiend maken om de aandacht van sociale scrollers te trekken. Je moet die video ook koppelen aan een duidelijke CTA die terugverwijst naar je website.

2: Wie is je doelpubliek?

Hoe kun je ervoor zorgen dat je video's worden bekeken door degenen die er toe doen?

Verschillende doelgroepen bekijken je video content om verschillende redenen. Denk goed na over je beoogde publiek en wat dat publiek precies wil met de video's die je ze laat zien.

3: Wat voor soort video's ga je maken?

Afhankelijk van je doelen en je publiek zullen bepaalde soorten video's beter werken dan andere. Een publiek van verkoopleiders kan langere, meer diepgaande video's waarderen. Terwijl een social media publiek liever lichtere content ziet.

4: Hoeveel wil je uitgeven aan het maken en verspreiden van video's?

Over het algemeen zorgt een groter budget voor een betere video. Maar als je geen geld hebt voor een project, kun je nog steeds goede inhoud maken; je moet alleen wat creatiever zijn.

Hoeveel budget kun je besteden aan een videoproject? Wat kun je doen om de effecten van dat budget te maximaliseren (zelfs als het $0 is)?

5: Wie is verantwoordelijk voor het maken van video's?

Bepaal wie verantwoordelijk is voor het maken van video's en hun specifieke deliverables. Als je een vast aanspreekpunt hebt voor je video content, weet je team tot wie ze zich moeten wenden als ze vragen of verzoeken hebben.

6: Hoe passen video's in je andere marketing campagnes?

Dit gaat over je account based marketing strategie (ABM) of demand generation tactieken. (We zullen later in deze gids ingaan op de specifieke aspecten van het gebruik van video's voor dit soort strategieën).

7: Hoe wil je je video's hosten en distribueren?

Welk platform ga je gebruiken om je video content te hosten? Welke specifieke functies moet dat platform hebben?

En als het eenmaal is gehost, waar ga je het dan delen? Sluit je video's in op webpagina's? Opnemen in emailberichten? Delen op sociale media?

8: Hoe ga je de video prestaties meten?

Welke succescijfers zijn belangrijk voor je team? Hoe ga je die precies meten?

(Als je het niet zeker weet, geen paniek. We zullen het later in deze handleiding hebben over videoanalyse en ROI-meting).

9: Wie zal je video's nog meer gebruiken?

Marketing is niet het enige team dat video kan gebruiken. Je verkoop- en klantenservice teams (bijvoorbeeld) willen ook allemaal verschillende video's voor verschillende doeleinden.

Je sterkste video marketing wapen: verhalen vertellen

Wat is de meest gedenkwaardige video die je ooit hebt gezien? En dan hebben we het niet over bijvoorbeeld Gangnam Style. We bedoelen die video die je is bijgebleven lang nadat je hem weggeklikt hebt. Het liet echt indruk achter... maar waarom?

Dit is het geheim. De sleutel tot een succesvolle video is emotie. Emotie schept een band tussen jou en je kijker en zorgt ervoor dat je merk menselijk en echt aanvoelt.

Dus hoe roep je emotie op? Je vertelt een meeslepend verhaal.

Denk bij het schrijven van je video terug aan de basistechnieken voor het vertellen van verhalen: Zet een personage neer, introduceer een conflict en laat de reis zien die het personage aflegt om dit conflict op te lossen.

De mensheid vertelt al duizenden jaren verhalen op deze manier. Mensen herkennen de opzet van een verhaal op een bijna onbewust niveau en gebruiken het als een manier om informatie georganiseerd te houden. Wat vind je bijvoorbeeld makkelijker om te onthouden: Een video die gewoon een opsomming is van feiten of een video die dezelfde informatie opsomt in een interessante indeling van inleiding-conflict-oplossing?

"Maar de video die ik in wil gaan maken heeft geen personage/conflict/reis!" Maak je geen zorgen. Probeer je video in plaats daarvan op deze manier te structureren: Presenteer een probleem, dan de oplossing en vervolgens de resultaten die de oplossing heeft opgeleverd. Deze indeling vertelt nog steeds een verhaal, maar kan ook worden gebruikt als je een van die traditionele verhaalelementen mist.

Onthoud: emotie = actie. Als je je publiek iets kan laten voelen, blijft je video na afloop in hun hoofd. En als je video die emotionele indruk achterlaat, is de kans veel groter dat ze die volgende stap zetten.

Hier zijn nog een paar tips voor video storytelling:

Verras je publiek

Laat je kijkers iets zien waar ze geïnteresseerd in kunnen raken. Vertel een verhaal over een liefdevolle familie, een schattig dier of iets anders dat je publiek doet glimlachen. Als ze een positieve associatie hebben met je inhoud, zijn ze meer gemotiveerd om betrokken te blijven.

Vertel een compleet verhaal

Zorg ervoor dat het verhaal van je video een begin, een midden en een einde heeft. Je kijkers moeten een voldaan gevoel hebben bij de afloop van het verhaal. Laat ze niet wachten op het einde, tenzij je daar een heel goede reden voor hebt.

Laat het zien

Vertrouw niet op een verteller om te beschrijven hoe je centrale personage worstelt met een probleem: laat het zien! Dit is tenslotte een video. Als je alleen woorden zou gebruiken om je verhaal te vertellen, zou je een blogpost schrijven.

Denk er goed over na

Een video maken kost tijd en moeite. Ga niet gelijk voor je eerste idee; neem de tijd in de planningsfase om met een concept te komen dat echt zingt.

Vertel één verhaal per keer

Probeer niet meerdere verhalen in één video te proppen. Concentreer je op één verhaal zodat kijkers niet verward en afgeleid raken. Houd het kort, bondig en duidelijk zodat ze nooit de draad kwijtraken.

Leer van de professionals

In deze afspeellijst met korte video's in documentaire stijl vertelt Bandit Tour for Good op een geweldige manier een visueel verhaal (met de juiste achtergrondmuziek die bij de sfeer past).

Welke stijlen en soorten marketing video's zijn er?

Er zijn heel veel verschillende stijlen en typen video's waaruit je kunt kiezen.

Een video stijl beschrijft hoe je de video maakt. Een video type beschrijft waar de video over gaat.

Video marketing stijlen

Hier zijn een paar video stijlen die je kan overwegen:

  • Live-action video (zoals talking heads, interviews, etc.)
  • Animaties
  • Eén-op-één video
  • Screenshare
  • Video met tekst
  • Live streaming video
  • 360-graden video
  • Virtual Reality-video
  • Kies-je-eigen-avontuur video

Video marketing types

Dan zijn er nog de video types. De volledige lijst is lang, maar er zijn negen belangrijke video types die elk bedrijf zou moeten overwegen te maken:

  • Uitlegvideo's
  • How-to video's
  • Promotievideo's
  • Video's over thought leadership
  • Webinars en opgenomen webinars
  • Case study video's (ook wel klantverhalen of video testimonials genoemd)
  • Video's over je bedrijfscultuur
  • Demo's
  • Video FAQ's

Elk videotype dient een ander doel en past in een ander deel van de marketing funnel. De populairste on-demand typen voor video marketing zijn product demo video's, explainers en opgenomen webinars.

Hoe lang moet een marketing video zijn?

Het antwoord is afhankelijk van het type video. Benchmarks  hebben uitgewezen dat 66% van de kijkers een zakelijke video helemaal bekijkt als deze korter is dan 60 seconden. Tot twee minuten daalt dat naar 56%. Bij 20 minuten of langer is dat 22%.

Kortom: Hoe korter, hoe beter. De vuistregel: streef naar minder dan twee minuten.

Hoe host en distribueer je marketing video's?

Video is overal. Dat betekent dat je ze ook bijna overal kunt delen.

Maar voordat je ze kunt delen, moet je eerst je marketing video's hosten.

Je hebt hier een paar opties. Veel bedrijven kiezen voor YouTube of Vimeo. YouTube is vooral gemakkelijk en heel bekend en zou hoe dan ook moeten worden gebruikt om de SEO kracht van je organisatie te vergroten. Het kan echter een aantal functies missen die je wel hebt op een videoplatform dat is ontworpen voor bedrijven. Overweeg dus om een goede hosting oplossing toe te voegen als je op zoek bent naar betere controle over al je video-inhoud. Voorbeelden van video hosting platforms zijn Vidyard, Wistia en Hippo. Deze laatste gebruiken we zelf hier bij Invalshoek.

Hosting functies die marketing teams het belangrijkst vinden zijn:

  • Geaggregeerde kijker analyses
  • Pagina's voor het delen van video's die bij hun merk passen
  • Video op een website plaatsen
  • Integraties in CRM- of marketing automatiseringssystemen
  • Analyse van individuele kijkers

Zodra je je video content hebt gehost en een geschikte videobibliotheek hebt opgebouwd, is het tijd om deze te distribueren. Maar je eigen website is lang niet de enige weg.

De top favoriete distributiekanalen voor marketing teams zijn:

  • Sociale media: LinkedIn, Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, Snapchat etc.
  • Websites
  • Sales en klantgesprekken
  • YouTube
  • Landingspagina's
  • Emails
  • Blogberichten
  • Video hubs
  • Sales enablement materiaal
  • Persberichten

Hoe optimaliseer je je marketing video's voor SEO?

Als je wil dat je site wordt ontdekt in zoekresultaten, is video een belangrijk onderdeel van de vergelijking.

Google neemt steeds vaker video's op in de zoekresultaten, zelfs als zoekopdrachten niet expliciet om video's vragen. Als video's worden weergegeven in de hoofdresultaten (en niet alleen op het tabblad "Video's"), staan ze meestal bovenaan de pagina. En Google kan zelfs in je video's zoeken om het resultaat te vinden waar zoekers naar op zoek zijn.

Met (de juiste) video-inhoud vergroot je je kansen om hoog te verschijnen op de resultaten pagina's van zoekmachines (SERP's). Zo maak je de juiste richtlijnen om je video's meer verkeer te laten genereren:

  • Voeg de juiste metadata toe. Zorg voor een titel met trefwoorden, een goede beschrijving, relevante tags en omringende tekst. Voor de beste resultaten voeg je ook een transcript en video-hoofdstukken toe. En onthoud: Vermijd altijd dubbele teksten of metadata!
  • Host op de juiste plaats. Als je de video op je eigen site host, houd je de SEO in handen, maar zie je misschien geen enorme resultaten in SERPs. Als je de video ergens anders host (zoals YouTube) en op je site insluit, kan je video hoger in de SERP's komen, maar kan je website als geheel een deel van de SEO-waarde verliezen.
  • Gebruik een thumbnail van hoge kwaliteit. Voeg een thumbnail toe die de aandacht trekt. (Tip: We hebben ontdekt dat je thumbnail meer kans maakt om te worden aangeklikt als er een persoon in staat, vooral als deze lacht).
  • Volg de tips van Google. Raadpleeg de video SEO best practices van Google voor richtlijnen over webhosting technieken die je video beter vindbaar maken.

Hoe meet je video marketing analyse en ROI?

Marketing teams moeten tastbare resultaten behalen en video marketing is daarop geen uitzondering. Als je de prestaties van je video content niet bijhoudt en er niet van leert om je toekomstige campagnes te verbeteren, blijf je achter.

Video data kunnen veel inzicht geven. Met andere middelen, zoals rapporten of ebooks, kun je alleen analyseren of iemand het heeft gedownload of gelezen, maar niet hoevéél ze hebben gelezen.

Dat is niet het geval met video. Als je het juiste videoanalyse platform gebruikt, kun je gedetailleerde informatie verzamelen over hoe kijkers omgaan met je video. Het gaat niet alleen om het aantal weergaven: Het gaat er ook om hoeveel ze van de video hebben bekeken, welke delen ze hebben overgeslagen en of ze zijn ingegaan op de oproepen tot actie (CTA's) die je in de video hebt opgenomen. Volgens de benchmarks van Vidyard is de gemiddelde CTR op een video-CTA 3,21%. Bij eigen content stijgt dat tot wel 30% hoger als de CTA super relevant is voor de video-inhoud.

Hier zijn een paar video marketing cijfers die we je aanraden in de gaten te houden:

  • Totaal aantal weergaven
  • Doorklikpercentage
  • Gegevens over aandachtsspanne
  • CTA engagement rate

En als je het door jou gekozen videoplatform in je marketing automatiseringstool of CRM integreert, kun je nog een stap verder gaan. Je kunt weergave gegevens koppelen aan specifieke contactpersonen, aangepaste dashboards en rapporten maken, zien hoe videoweergaven bijdragen aan de sales pipelines en nog veel meer.

Tip: Net als bij elk marketinginitiatief wil je baas de waarde van video marketing zien. Als je eenmaal beschikt over videoanalyse gegevens, probeer deze dan te gebruiken om specifieke doelen te stellen die passen binnen de KPI's van je team en de algemene strategie van je bedrijf.

Hoe gebruik je video marketing in andere marketingstrategieën

Video marketing sluit ook naadloos aan op je andere marketingactiviteiten. Hieronder bespreken we hoe je je marketing video's kunt inpassen in je demand generation en je ABM-programma's.

Video marketing voor demand generation

Video kan veel meer dan alleen maar mensen aantrekken. Je kunt er ook leads mee aan je binden en converteren, waardoor het een krachtige toevoeging is aan je demand generation strategie.

Hier zijn een paar ideeën om het aan het werk te zetten:

  • Voeg video toe aan je homepage, productpagina's en landingspagina's om de aandacht te trekken en aan te zetten tot actie zoals het aanvragen van een gesprek of het downloaden van een van je lead magnets.
  • Gebruik in-video formulieren om leads te genereren.
  • Gebruik in-video CTA's om kijkers naar relevante landingspagina's en andere conversiepunten te leiden.
  • Maak gebruik van hoogwaardige video content (zoals webinars) om leads te genereren.
  • Koester potentiële klanten met aantrekkelijke video emails.

En dat is nog niet alles. Weet je nog hoe we het in het vorige hoofdstuk hadden over het verbinden van je video hosting platform met je marketing automation of CRM systemen? Dat is hier ook nuttig. Je kan gegevens over videoweergaven automatisch opnemen in je leadkwalificatie- en scoringsprogramma's.

Video marketing voor account based marketing

Goede account based marketing programma's gedijen bij effectieve targeting en personalisering. Video marketing kan bij beide helpen.

Naar schatting ontvangen kantoormedewerkers 121 emails per dag, en dat was in 2015. Kan je je voorstellen hoeveel emails ze nu krijgen?

Help je ABM-campagne door al die ruis heen door een één-op-één gepersonaliseerde video te sturen naar mensen bij jouw account of een account based gepersonaliseerde video. Mensen zijn eerder geneigd om een video te bekijken dan een op tekst gebaseerde email, en wie houdt er niet van een berichtje dat duidelijk speciaal voor jou is gemaakt?

Richt je op het delen van video content die is aangepast aan de branche, geografie of zelfs specifieke organisatie van je account.

Er zijn allerlei manieren om je video onder de aandacht te brengen van je doelaccount. Hier zijn een paar ideeën:

  • Stuur het rond via email marketing.
  • Voer gerichte advertenties uit voor individuen binnen het account en wanneer ze klikken, stuur je ze naar een video content hub die voor hen is aangepast.
  • Stuur een video wenskaart - een fysieke kaart die een digitaal scherm bevat met een vooraf geladen video - rechtstreeks naar hen.

Vergeet account based selling niet

Zelfs met de beste ABM-tactieken en programma's kom je niet ver als je verkoopteam niet meedoet.

Tag je verkoopteam om hun bereik te coördineren terwijl jij je richt op accounts met marketing content. Laat je sales reps hun persoonlijke, één-op-één video's opnemen om leden van het doelaccount te betrekken in gesprekken.

De sales agents kunnen ook profiteren van de inzichten die je verzamelt uit videoprestaties. Je kunt gegevens over betrokkenheid doorgeven om ze te helpen prioriteiten te stellen voor hun activiteiten, zoals het benaderen van de beste leads enkele minuten nadat ze je marketing video's hebben bekeken. Dit zorgt voor een snelle follow-up!

Je bent geslaagd voor de spoedcursus video marketing!

Video marketing kan veel doen voor je bedrijf, mits je het goed gebruikt. Als je het benadert met een sterke strategie en de tijd neemt om best practices toe te passen, kan video een enorme impact hebben op het succes van je marketing- en go-to-market teams.

Gefeliciteerd! Je weet nu alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan. Veel succes!

Download nu het Invalshoek Marketing Handboek!

Video marketing is een belangrijk onderdeel van Account based marketing. Ontdek hoe Alveo het heeft ingezet om hun merk te promoten. Lees meer over hun succes.

Dit artikel is gebaseerd op “Ultimate Video Marketing Guide” van Viyard.

Laat een reactie achter:

Meld je aan voor blog updates