Elf simpele tips om je website beter vindbaar in Google te maken

Zoekmachines zoals Google en Bing kunnen voor veel verkeer naar je website zorgen, daarom zal je je website beter vindbaar willen maken. Maar daarvoor is het wel belangrijk dat je website geoptimaliseerd is voor zoekmachines, dat noemen we SEO (Search Engine Optimization). Dat klinkt ingewikkeld, maar met de simpele tips in dit artikel zal je een heel eind komen om je website beter vindbaar te maken!

Inhoudsopgave

 1. Zorg dat je website gecrawld kan worden
 2. Je website beter vindbaar maken in Google met een sitemap
 3. Pagina titels en metadescriptions
 4. Je website beter vindbaar maken met de juiste URL’s
 5. Zorg voor voldoende tekst op je webpagina’s
 6. Gebruik tussenkopjes om je website beter vindbaar en leesbaar te maken
 7. Interne links maken je website beter vindbaar in Google
 8. Schrijf content voor mensen, niet voor zoekmachines
 9. Werk regelmatig de oude content op je website bij
 10. Sluit niet relevante pagina’s uit van zoekresultaten
 11. Zorg ervoor dat je website goed werkt op mobiele telefoons

Zorg dat je website gecrawld kan worden

Webcrawlers van zoekmachines gebruiken links om de inhoud van je website te indexeren. Als zoekmachines pagina’s op je website niet kunnen vinden, dan kunnen ze de pagina’s niet indexeren. De “crawlbaarheid” van je website heeft dus rechtstreeks invloed op de zichtbaarheid ervan in de zoekresultaten.

Tip 1: gebruik Google Search Console

Door Google Search Console krijg je inzicht in hoe Google je website heeft geïndexeerd en welke pagina's zijn opgenomen in de zoekresultaten. Zorg daarbij voor een overzichtelijke linkstructuur waarin je belangrijke pagina's met elkaar verbindt, zodat Google ze gemakkelijk kan vinden en indexeren. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat alle belangrijke content op je website goed wordt opgenomen in de zoekresultaten, en een duidelijke linkstructuur speelt daarbij een cruciale rol. Zo geef je je website de beste kans om optimaal vindbaar te zijn voor gebruikers die op zoek zijn naar relevante informatie.

Je website beter vindbaar maken in Google met een sitemap

Met een sitemap vertel je aan zoekmachines welke pagina’s je website bevat. Daardoor wordt je website beter geïndexeerd door zoekmachines en daarmee beter vindbaar. Kort samengevat is een sitemap een lijst van de pagina’s die je website bevat. Maar alleen een sitemap is niet voldoende, voeg ‘m ook tot aan Google Search Console zodat Google weet dat de sitemap bestaat. Google zal vervolgens regelmatig de sitemap ophalen en indexeren. Zo worden wijzigingen aan je website automatisch verwerkt.

Tip 2: zorg voor een sitemap

De meeste content management systemen genereren automatisch een sitemap, ook zijn er plug-ins die dat voor je kunnen doen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de sitemap regelmatig wordt bijgewerkt en geoptimaliseerd, zodat zoekmachines zoals Google altijd een actueel overzicht hebben van de pagina's op je website. Door de sitemap toe te voegen aan Google Search Console geef je Google een seintje dat de sitemap bestaat en nodig hebt om je website te indexeren. Dit zorgt ervoor dat eventuele wijzigingen op je website snel worden opgemerkt en meegenomen in de zoekresultaten, waardoor je website beter vindbaar wordt voor gebruikers die op zoek zijn naar relevante informatie. Het is dus essentieel om de sitemap goed te beheren en te integreren in je SEO-strategie voor optimale vindbaarheid.

Pagina titels en metadescriptions

Pagina titels en metadescriptions zijn HTML-tags binnen de code van je webpagina’s. Deze tags geven aan waar een pagina op je website over gaat. De titel is zichtbaar bovenaan een open webbrowservenster, en is de vette blauwe tekst op de zoekresultaten pagina van Google. De metadescription is de alinea tekst die direct zichtbaar is onder de link in een zoekmachine resultaat.

Tip 3: zorg voor unieke en omschrijvende pagina titels en metadescriptions

Pagina titels moeten korter zijn dan 70 karakters en het zoekwoord bevatten waarop je wilt dat de pagina wordt gevonden. Een metadescription mag niet langer zijn dan 300 karakters en moet relevant zijn voor de inhoud van de pagina. Zorg ervoor dat beide elementen zorgen voor een pakkende tekst die gebruikers verleidt om op het zoekresultaat te klikken. Het is essentieel om de juiste balans te vinden tussen informatief en aantrekkelijk, zodat je website optimaal vindbaar en aantrekkelijk is voor gebruikers die op zoek zijn naar relevante informatie. Het is belangrijk om de pagina titels en metadescriptions regelmatig te controleren en aan te passen indien nodig, zodat ze blijven voldoen aan de eisen van zoekmachines en gebruikers. Het doel is om de klikfrequentie te verhogen en de relevantie van je website te vergroten, wat uiteindelijk zal resulteren in een betere vindbaarheid en meer verkeer naar je website. Het optimaliseren van deze elementen is een cruciaal onderdeel van je SEO-strategie en kan het verschil maken tussen een hoge of lage positie in de zoekresultaten van Google.

Je website beter vindbaar maken met de juiste URL’s

De URL is letterlijk het adres van je website. Een goede URL is kort, bevat het zoekwoord waarop je wil dat de pagina gevonden wordt en bevat geen speciale karakters. Wat je wil voorkomen is een URL als ‘website.nl/?artikel=857383&categorie=37348#479377’ want dit zegt niks over de pagina! Een betere URL is ‘website.nl/woord-waarop-gevonden-wil-worden/’.

Tip 4: zorg voor een goede URL structuur

Zorg ervoor dat je URL's kort en beschrijvend zijn, omdat deze het beste worden geïndexeerd en weergegeven door zoekmachines. Een goede URL-structuur is essentieel voor de vindbaarheid van je website. Vermijd lange en onduidelijke URL's, zoals 'website.nl/?artikel=857383&categorie=37348#479377', omdat deze weinig informatie geven over de inhoud van de pagina. Kies in plaats daarvan voor een duidelijke en beknopte URL, zoals 'website.nl/woord-waarop-gevonden-wil-worden/'. Op deze manier weten zowel gebruikers als zoekmachines meteen waar de pagina over gaat en wordt je website beter vindbaar in zoekresultaten. Vergeet niet om ook je URL's regelmatig te controleren en aan te passen indien nodig, zodat deze blijven voldoen aan de SEO-eisen en bijdragen aan de optimalisatie van je website.

Zorg voor voldoende tekst op je webpagina’s

Pagina’s met minder dan 300 woorden worden door Google gezien als ‘dunne content’. Daarom worden korte pagina’s zelden in de zoekresultaten weergegeven. De redenatie van Google is dat pagina’s met weinig tekst ook weinig diepgang hebben en daarom minder relevant zijn dan langere pagina’s. Zorg dus voor voldoende tekst op elke pagina van je website.

Tip 5: zorg ervoor dat al de pagina’s op je website minimaal 300 worden bevatten

Loop regelmatig door de pagina's van je website en analyseer welke pagina's mogelijk te weinig tekst bevatten om goed gevonden te worden door zoekmachines. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat elke pagina minimaal 300 woorden bevat, maar voor optimale resultaten is het aan te raden om een vuistregel van meer dan 500 woorden te hanteren. Door pagina's met te weinig tekst aan te vullen, vergroot je niet alleen de kans op een betere vindbaarheid, maar creëer je ook meer diepgang en relevantie voor de bezoekers van je website. Het regelmatig controleren en verbeteren van de hoeveelheid tekst op je pagina's draagt bij aan een geoptimaliseerde online aanwezigheid en helpt je om beter te scoren in zoekresultaten. Vergeet dus niet om de tekstlengte van je pagina's regelmatig te evalueren en waar nodig aan te passen voor een effectieve SEO-strategie.

Gebruik tussenkopjes om je website beter vindbaar en leesbaar te maken

Met tussenkopjes geef je de hiërarchie en structuur aan van de content op een webpagina. Daardoor wordt de tekst beter leesbaar zowel voor bezoekers als voor zoekmachines. Hiervoor gebruik je H1’s, H2’s tot en met H6’s. Met de H1 geef je het onderwerp van de pagina aan, bijvoorbeeld de titel van een blog. Met de H2 het onderwerp van de alinea’s die erop volgen. Enzovoorts… Zo is in één oogopslag de structuur van de pagina duidelijk, ook als je slechts oppervlakkig leest. Dit geldt zowel voor de bezoekers aan je website als voor Google. Bijvoorbeeld, op deze pagina die je nu leest, is de titel een H1 en zijn alle tussenkopjes H2’s.

Tip 6: gebruik tussenkopjes om de tekst op een pagina in te delen

Dit zorgt ervoor dat bezoekers gemakkelijk de inhoud van je pagina kunnen scannen en begrijpen, terwijl zoekmachines de structuur van je website beter kunnen interpreteren. Hierdoor wordt je website niet alleen toegankelijker voor gebruikers, maar ook beter geïndexeerd door zoekmachines. Het gebruik van tussenkopjes draagt bij aan een verbeterde leesbaarheid en vindbaarheid van je website, waardoor je de gebruikerservaring optimaliseert en meer verkeer naar je site kunt genereren. Het is dus essentieel om tussenkopjes strategisch te plaatsen en te gebruiken om de content van je pagina's effectief te structureren.

Interne links maken je website beter vindbaar in Google

Interne links linken van een pagina op je website naar een andere pagina op je website. Er zijn twee soorten interne links: navigatie en contextueel. Navigatielinks vind je bijvoorbeeld in de header of footer van je website en helpen bezoekers om te navigeren. Contextuele links zijn links in de content van je website, en deze hebben een hogere SEO waarde. Deze links helpen Google om andere pagina’s op je website te vinden. En ze helpen bezoekers om je website te navigeren en andere interessante content te vinden.

Tip 7: zorg voor voldoende interne links in de content van je website

Het is belangrijk om een goede balans te vinden bij het plaatsen van interne links in je content. Een paar links per pagina zijn voldoende om de leesbaarheid van de tekst te behouden en de gebruikerservaring te optimaliseren. Te veel links kunnen afleiden van de hoofdinhoud van de pagina en de lezer overweldigen. Zorg er dus voor dat de interne links relevant zijn en de tekst verrijken, zodat bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren en meer waardevolle informatie kunnen ontdekken binnen je website. Het doel is om een harmonie te creëren tussen de tekstuele content en de interne links, zodat je website zowel goed vindbaar als goed leesbaar is voor gebruikers en zoekmachines. Het strategisch plaatsen van interne links draagt bij aan een geoptimaliseerde website-ervaring en helpt je om de autoriteit en relevantie van je site te vergroten.

Schrijf content voor mensen, niet voor zoekmachines

Het klinkt wellicht paradoxaal, maar schijf relevante content voor mensen. Google heeft het namelijk snel door als je probeert om op mechanische wijze de zoekresultaten te manipuleren. En Google zal dat bestraffen door je website minder vaak of zelfs niet te vertonen. Wat Google echt belangrijk vindt is relevantie. De relevantie van de content op je website in relatie tot de zoekopdracht die iemand doet. Schrijf daarom content voor mensen en Google zal je belonen door je website beter vindbaar te maken. Hiermee vergroot je ook de kans dat andere websites naar je gaan linken, iets dat ook goed is voor de vindbaarheid van je website.

Tip 8: hou de behoeften van de lezer in gedachten bij het schrijven van content voor je website

Het is van essentieel belang om bij het schrijven van content voor je website de behoeften van je doelgroep in gedachten te houden. Zorg ervoor dat je interessante en relevante teksten creëert die aansluiten bij de interesses en wensen van je lezers. Op deze manier vergroot je de kans dat je website goed gevonden wordt door je doelgroep. Richt je dus op het bieden van waardevolle informatie en oplossingen die aansluiten bij de behoeften van je lezers, en je zult merken dat je website organisch groeit in populariteit. Het is belangrijk om de content regelmatig te blijven vernieuwen en optimaliseren, zodat je website relevant en actueel blijft voor je publiek. Door continu te werken aan het verbeteren van je content, zorg je ervoor dat je website blijft aansluiten bij de zoekintenties van je doelgroep en dat je positie in de zoekresultaten van Google versterkt wordt.

Werk regelmatig de oude content op je website bij

Google houdt van website die regelmatig bijgewerkt worden. Dit gaat niet alleen om het plaatsen van nieuwe content, maar ook juist om het updaten van bestaande content. Heb je bijvoorbeeld een blog zoals ’10 tips voor..’ en je bedenkt een nieuwe tip, voeg die tip dan toe en pas de titel aan naar ’11 tips voor…’. Ook het herschrijven van de tekst helpt. Zoals iedere marketeer heb ik ook regelmatig nieuwe inzichten en update ik de bestaande content op deze website als ik die heb. Daarmee laat ik aan Google zien dat onze website actueel en dus relevant is. Het resultaat is meer verkeer vanuit Google.

Tip 9: update regelmatig de bestaande content op je website

Het is essentieel om regelmatig de inhoud van je website bij te werken en te optimaliseren. Een goede manier om dit te doen is door elke maand de tijd te nemen om naar oude pagina's of blogs te kijken en deze te verbeteren. Door nieuwe inzichten toe te voegen, de tekst te herschrijven of extra informatie te delen, zorg je ervoor dat je website actueel en relevant blijft. Dit laat niet alleen aan Google zien dat je website waardevolle en up-to-date content biedt, maar het kan ook resulteren in meer verkeer vanuit zoekmachines. Door regelmatig te investeren in het updaten van je bestaande content, blijf je de concurrentie voor en vergroot je de kans op een betere vindbaarheid en hogere positie in zoekresultaten. Het is dus zeker de moeite waard om elke maand tijd vrij te maken voor het bijwerken van je websitecontent.

Sluit niet relevante pagina’s uit van zoekresultaten

Niet elke pagina op elke website is bedoeld om gevonden te worden via Google. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een landingspagina waarop een ebook of whitepaper aangevraagd kan worden, of waar je kan inschrijven voor een webinar. Dit zijn pagina’s waar je bijvoorbeeld vanuit e-mail marketing of social media conversies wil genereren, en zullen daarom waarschijnlijk weinig tekst bevatten. Als je deze pagina’s niet uitsluit voor Google kan dat een negatief effect hebben op de vindbaarheid van je gehele website. Klinkt logisch, maar hoe doe je dat? Als eerste door een ‘noindex’ metatag toe te voegen aan de pagina, meestal is dat makkelijk te doen in het content management systeem van je website. Ten tweede door te voorkomen dat deze pagina’s opgenomen worden in de sitemap. Als laatste kan je ze blokkeren in het robots.txt bestand van je website.

Tip 10: sluit pagina’s uit van Google die niet relevant zijn

Dit is van cruciaal belang, omdat het uitsluiten van niet relevante pagina's van Google ervoor zorgt dat de belangrijkste pagina's op je website juist beter vindbaar worden. Door deze pagina's niet op te nemen in de zoekresultaten, voorkom je dat de aandacht van zoekmachines wordt afgeleid van de essentiële inhoud van je website. Hierdoor kunnen de pagina's die echt van belang zijn voor je online aanwezigheid beter worden geïndexeerd en hoger worden gerangschikt in zoekresultaten. Het optimaliseren van de zichtbaarheid van je belangrijkste pagina's draagt bij aan een effectieve SEO-strategie en verbetert de algehele vindbaarheid en prestaties van je website. Het is dus aan te raden om zorgvuldig te selecteren welke pagina's wel en niet geïndexeerd moeten worden, zodat je website optimaal presteert in zoekmachine resultaten.

Zorg ervoor dat je website goed werkt op mobiele telefoons

Sinds 2018 indexeert Google websites eerst voor mobiele telefoons. Dus als je website niet goed werkt op mobiele telefoons dan zal die minder vaak gevonden worden. Maar hoe zorg je ervoor dat je website goed werkt op mobiele telefoons? Een paar dingen zijn daarvoor belangrijk. Ten eerste: zorg ervoor dat je website een ‘responsive’ template gebruikt. Ten tweede is het belangrijk dat afbeeldingen zo klein mogelijk zijn zodat ze makkelijk gedownload kunnen worden. Mobiele telefoons hebben immers vaak slechtere verbindingen zodat data downloaden langer duurt dan thuis of op kantoor. En met klein bedoel ik niet dat je afbeeldingen het formaat van een postzegel moeten hebben, maar dat de bestandsgrootte zo klein mogelijk is.

Tip 11: gebruik een responsive template voor je website en optimaliseer je afbeeldingen

Het is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je website goed werkt op mobiele telefoons, aangezien Google sinds 2018 websites eerst indexeert voor mobiele apparaten. Als je wilt dat je website goed vindbaar is, moet deze dus optimaal functioneren op smartphones. Een responsive template is hierbij van groot belang, zodat je website zich automatisch aanpast aan verschillende schermformaten en apparaten. Daarnaast is het optimaliseren van afbeeldingen essentieel. Zorg ervoor dat de bestandsgrootte van afbeeldingen zo klein mogelijk is, zodat ze snel en efficiënt kunnen worden gedownload, zelfs op apparaten met trage internetverbindingen. Op deze manier verbeter je niet alleen de gebruikerservaring, maar vergroot je ook de kans dat je website goed wordt geïndexeerd en vaker wordt gevonden in zoekresultaten. Het is dus cruciaal om te investeren in een mobielvriendelijke website om je online zichtbaarheid en vindbaarheid te verbeteren.

Conclusie: je website beter vindbaar in Google!

Met deze tips kan je beginnen om je website beter vindbaar te maken in Google. Over het algemeen zijn ze heel eenvoudig om toe te passen. Het belangrijkste is om in gedachten te houden is dat je relevante content schrijft voor mensen en niet voor zoekmachines. En daarnaast dat je een aantal technische punten op orde hebt.

Door het implementeren van deze eenvoudige tips, zul je snel merken dat je website beter vindbaar wordt in Google! Het is van essentieel belang om relevante content te creëren voor je doelgroep en niet puur gericht te zijn op zoekmachines. Daarnaast is het optimaliseren van technische aspecten zoals een responsive template en geoptimaliseerde afbeeldingen cruciaal voor een goede gebruikerservaring op mobiele apparaten. Door deze simpele stappen te volgen, leg je een solide basis voor een betere online vindbaarheid en prestaties in zoekresultaten. Het is tijd om je website naar een hoger niveau te tillen en meer verkeer te genereren door deze praktische tips toe te passen!

Weet jij nog manieren hoe je een website beter vindbaar kan maken in Google? Laat het weten in de reacties onder dit artikel!

Download nu het Invalshoek Marketing Handboek!

Met deze tips krijgt je website meer verkeer, maar hoe converteer je deze bezoekers naar leads en klanten? Dat doe je met marketing automation!