Marketing trends 2024: de evolutie van ABM en andere opkomende trends

In de wereld van marketing is verandering de enige constante. Elk jaar brengt nieuwe uitdagingen en kansen met zich mee, en 2024 is geen uitzondering. Terwijl marketeers zich voorbereiden op het komende jaar, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de nieuwste trends die de industrie zullen domineren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op enkele opkomende marketing trends voor 2024, met een speciale focus op de evolutie van Account Based Marketing (ABM).

De trends voor 2024

  1. Account Based Marketing
  2. Voice Search Optimalisatie
  3. Duurzaamheidsmarketing
  4. Influencer Marketing 2.0
  5. Augmented Reality
  6. AI Marketing

1. Account Based Marketing (ABM): een diepere duik

Account Based Marketing (ABM) is niet nieuw, maar het zal in 2024 een nog prominentere rol spelen in de marketingstrategieën van bedrijven. ABM richt zich op het benaderen en betrekken van specifieke accounts op een gepersonaliseerde manier, in plaats van zich te richten op brede doelgroepen. Door diepgaande kennis van de behoeften en uitdagingen van specifieke accounts te vergaren, kunnen marketeers gerichte content en campagnes ontwikkelen.

ABM maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning om data te analyseren en gepersonaliseerde aanbevelingen te doen. In 2024 zullen bedrijven steeds meer investeren in ABM platforms en tools om de effectiviteit van hun marketinginspanningen te vergroten. Het doel is niet alleen het aantrekken van nieuwe klanten, maar ook het opbouwen van langdurige relaties met bestaande klanten.

Gratis ebook: Invalshoek Account Based Marketing Handboek [Nu Downloaden]

2. Voice Search Optimalisatie (VSO): sprekende zoekopdrachten domineren

Met de opkomst van slimme speakers en virtuele assistenten zoals Siri, Google Assistant en Alexa, wordt Voice Search steeds populairder. In 2024 zullen marketeers hun SEO strategieën moeten aanpassen om rekening te houden met gesproken zoekopdrachten. Mensen gebruiken bij gesproken zoekopdrachten vaak natuurlijke taal, dus het optimaliseren van content voor long-tail keywords en het bieden van directe, relevante antwoorden wordt cruciaal.

Voice Search Optimalisatie (VSO) vereist ook de optimalisatie van lokale zoekopdrachten, aangezien veel gesproken zoekopdrachten gericht zijn op lokale informatie. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun online vermeldingen correct en up-to-date zijn, zodat ze worden gevonden wanneer consumenten in de buurt naar producten of diensten zoeken.

3. Duurzaamheidsmarketing: groen wordt de norm

Duurzaamheid is niet langer alleen een trend; het wordt een fundamenteel onderdeel van de bedrijfscultuur en marketingstrategieën. Consumenten hechten steeds meer belang aan milieubewuste merken, en bedrijven moeten zich aanpassen om aan deze verwachtingen te voldoen. In 2024 zullen we een toename zien van duurzaamheidsmarketing, waarbij merken hun inzet voor milieubehoud communiceren en consumenten aanmoedigen om duurzame keuzes te maken.

Dit kan variëren van het verminderen van de ecologische voetafdruk van productieprocessen tot het promoten van herbruikbare en recyclebare verpakkingen. Bedrijven die transparant zijn over hun duurzaamheidsinspanningen en communiceren over hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, zullen een competitief voordeel hebben.

4. Influencer Marketing 2.0: authentieke samenwerkingen

Influencer marketing is al geruime tijd een krachtige tool voor merkpromotie, maar het landschap verandert. In 2024 evolueert Influencer Marketing 2.0 naar meer authentieke samenwerkingen tussen merken en influencers. Consumenten zijn kritischer geworden en verlangen naar echtheid. Merken zullen influencers moeten kiezen die passen bij hun waarden en doelgroep, en samenwerkingen moeten meer zijn dan alleen gesponsorde posts.

Authenticiteit wordt de sleutel, waarbij influencers daadwerkelijk betrokken zijn bij het merk en producten op een natuurlijke en oprechte manier integreren in hun content. Micro-influencers, met een kleinere maar meer betrokken volgersgroep, zullen aan populariteit winnen omdat ze als authentieker worden beschouwd.

5. Augmented Reality (AR) in ecommerce: virtueel winkelen wordt de standaard

Met de voortdurende technologische vooruitgang zal Augmented Reality (AR) in 2024 een revolutie teweegbrengen in de ecommerce. Consumenten kunnen producten virtueel uitproberen voordat ze ze kopen, waardoor de online winkelervaring realistischer wordt. Merken zullen AR gebruiken om virtuele paskamers, productdemonstraties en zelfs virtuele winkels te creëren.

Deze technologie zal niet alleen de betrokkenheid van consumenten vergroten, maar ook het aantal retourzendingen verminderen, omdat consumenten een beter beeld hebben van hoe een product er in de werkelijkheid uitziet en aanvoelt. Bedrijven die AR integreren in hun ecommerce strategie zullen een voorsprong hebben op de concurrentie.

6. AI Marketing: een revolutie in klantinteractie

In de dynamische wereld van marketing heeft kunstmatige intelligentie (AI) een revolutie teweeg gebracht. In 2024 zal AI marketing niet langer slechts een buzzword zijn, maar een integraal onderdeel van marketingstrategieën. AI-gestuurde marketing automation en personalisatie zullen merken in staat stellen om op een meer schaalbare en gepersonaliseerde manier met hun doelgroepen te communiceren.

Predictive analytics is een krachtige toepassing van AI in marketing. Door historische gegevens te analyseren, kan AI voorspellingen doen over toekomstig gedrag van klanten. Dit stelt marketeers in staat om gerichte campagnes te ontwikkelen en op het juiste moment met de juiste boodschap bij de doelgroep aanwezig te zijn. Bedrijven zullen AI ook gebruiken om klantgedrag te voorspellen, waardoor ze proactief kunnen reageren op de behoeften van hun klanten.

Een ander opmerkelijk aspect van AI in marketing is de opkomst van chatbots. Deze geautomatiseerde virtuele assistenten kunnen in realtime reageren op vragen en interacties van klanten. Ze bieden niet alleen directe ondersteuning, maar verzamelen ook waardevolle gegevens over klantenvoorkeuren en -gedrag. In 2024 zullen bedrijven steeds meer investeren in AI-gestuurde chatbots om de klantervaring te verbeteren en efficiënter te communiceren.

Conclusie: voorbereiden op de toekomst van marketing

Terwijl we 2024 benaderen, wordt het duidelijk dat marketeers zich moeten aanpassen aan de snel veranderende marketingomgeving. Account based marketing zal naar voren komen als een essentieel instrument voor gepersonaliseerde benaderingen, terwijl Voice Search Optimalisatie, Duurzaamheidsmarketing, Influencer Marketing 2.0, Augmented Reality en Artificial Intelligence de marketinglandschappen verder zullen transformeren.

Om succesvol te zijn in het komende jaar, moeten marketeers flexibel zijn, openstaan voor innovatie en bereid zijn om nieuwe technologieën en strategieën te omarmen. Het is een opwindende tijd voor de marketingindustrie, en diegenen die zich aanpassen aan deze trends zullen gedijen te midden van de voortdurende evolutie van de markt.

Account Based Marketing Handboek Downloaden

Ben je geïnspireerd door de marketingtrends voor 2024 en wil je dieper ingaan op account based marketing? Ontdek de kracht van gepersonaliseerde benaderingen en leer hoe je jouw marketingstrategie kunt versterken met ABM in het artikel 'Wat is Account Based Marketing? Een praktische gids voor ABM'