Een B2B content strategie ontwikkelen

De afgelopen jaren is het belang van content marketing in verschillende sectoren steeds duidelijker geworden. Het is niet langer iets voor alleen B2C bedrijven die een relatie met hun klanten willen opbouwen. Ook B2B bedrijven zijn zich bewust geworden van de enorme voordelen van content marketing, die verder gaan dan alleen het genereren van leads. Dit heeft ervoor gezorgd dat er B2B content marketing strategieën zijn ontstaan.

Inhoudsopgave

In het kort

Dit artikel gaat over het belang van een kick-ass B2B content strategie en geeft je tips om er een te ontwikkelen. Het is belangrijk dat je de content afstemt op de specifieke behoeften en interesses van je doelgroep en dat het helpt om je geloofwaardigheid te vergroten en meer leads te genereren. In dit artikel bespreken we verschillende soorten content die waardevol kunnen zijn in B2B marketing, zoals whitepapers, case studies en webinars. En vergeet niet het belang van het meten en analyseren van de prestaties van je content om het steeds te verbeteren. Kortom, een slimme B2B content strategie kan je helpen je marketingdoelen te bereiken en je relaties met zakelijke klanten te versterken.

Een B2B content marketing strategie is een marketingplan dat erop gericht is waardevolle content te creëren en te verspreiden onder het doelpubliek van een bedrijf. Deze content is bedoeld om het publiek te helpen, te onderwijzen en waarde te creëren en uiteindelijk hun aankoopbeslissing te beïnvloeden.

Het doel van een B2B content marketing strategie is om het bedrijf neer te zetten als thought leader in zijn branche. Door waardevolle en relevante content te bieden, kan het bedrijf geloofwaardigheid en vertrouwen opbouwen bij zijn doelgroep. Dit kan op zijn beurt leiden tot een grotere naamsbekendheid, klantenloyaliteit en uiteindelijk een hogere omzet.

Een succesvolle B2B content marketing strategie omvat het begrijpen van de behoeften en pijnpunten van de doelgroep als geheel en per kanaal. Zo kan iemand uit je doelgroep die zich voornamelijk bezighoudt met sociale media andere pijnpunten hebben dan iemand die voornamelijk vertrouwt op je blog. Door inhoud te creëren die deze behoeften aanpakt en oplossingen biedt, kan het bedrijf zich profileren als een betrouwbare adviseur voor zijn klanten.

Naast het creëren van waardevolle content moet een B2B content marketing strategie ook een distributieplan bevatten. Dit houdt in dat je de kanalen identificeert waarlangs de doelgroep content consumeert en ervoor zorgt dat de content via die kanalen wordt verspreid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sociale media, email marketing of webinars.

Tot slot moet een B2B content marketing strategie data driven zijn. Door het succes van de content marketing inspanningen te meten, kan het bedrijf vaststellen wat werkt en wat moet worden verbeterd. Deze gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt om de strategie te verfijnen en nog effectievere content te creëren.

Moeten B2B marketeers een content marketing strategie gebruiken?

Het simpele en korte antwoord is: ja. En topmarketeers zijn het hiermee eens.

Volgens het 13e jaarlijkse rapport B2B Content Marketing Insights van het Content Marketing Institute zegt 71% van de ondervraagde content marketeers dat "content marketing het afgelopen jaar belangrijker is geworden voor hun organisatie".

Een van de redenen waarom content marketing zo effectief is in de B2B wereld, is dat bedrijven zich hiermee kunnen profileren als thought leaders in hun branche. Door waardevolle content te creëren en te delen, kunnen bedrijven zichzelf positioneren als experts in hun vakgebied, wat kan helpen om vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen bij potentiële klanten.

Een andere reden waarom content marketing zo goed werkt in de B2B wereld is dat het bedrijven in staat stelt om zich goed te kunnen richten op hun ‘ideale klanten’. Door content te creëren die is afgestemd op de specifieke behoeften en pijnpunten van hun doelgroep, kunnen bedrijven leads van hoge kwaliteit aantrekken die eerder zullen converteren in betalende klanten.

Naast deze voordelen heeft content marketing nog een aantal andere voordelen voor B2B bedrijven.

Het kan bijvoorbeeld helpen om de positie in zoekmachines te verbeteren, verkeer naar de website van een bedrijf te leiden en merkbekendheid te vergroten.

Al met al is het duidelijk dat content marketing een zeer effectieve strategie is voor B2B bedrijven. Door waardevolle content te creëren en te delen, kunnen bedrijven zich profileren als thought leaders, leads van hoge kwaliteit aantrekken en hun digitale marketing doelen bereiken.

Het geheim voor een succesvolle B2B content marketing strategie

Een succesvolle B2B content marketing is beknopt, boeiend en biedt waarde aan het publiek. Goede content moet zijn afgestemd op de behoeften van de doelgroep, antwoord geven op de vragen die zij stellen en ingaan op hun zorgen. Een succesvolle B2B content marketing strategie moet voortdurend worden verbeterd en geoptimaliseerd om ervoor te zorgen dat deze effectief blijft. En onthoud: consistentie is de sleutel!

Hier zijn de basisstappen die je moet nemen om een winnende B2B content marketing strategie te ontwikkelen:

Definieer duidelijk je doelgroep

De eerste stap in het creëren van een succesvolle B2B content marketing strategie is het duidelijk definiëren van je doelgroep. Wie zijn je ideale klanten? Voor welke uitdagingen staan ze? Welke vragen hebben ze? Door deze vragen te beantwoorden, kun je content creëren die direct tot je doelgroep spreekt en hun specifieke behoeften en pijnpunten aanpakt.

Maak een content plan

Zodra je je doelgroep hebt bepaald, is de volgende stap het maken van een contentplan. Dit plan moet aangeven welke soorten content je gaat maken, hoe vaak je nieuwe content gaat publiceren en waar je deze gaat verspreiden. Je contentplan moet ook rekening houden met de verschillende fasen van het kooptraject, van bewustwording tot overweging tot beslissing.

Maak content van hoge kwaliteit

De kwaliteit van je content is cruciaal voor het succes van je B2B content marketing strategie. Je content moet informatief, boeiend en relevant zijn voor je doelgroep. Het moet ook goed geschreven en visueel aantrekkelijk zijn. Wees niet bang om te experimenteren met verschillende soorten content, zoals blogberichten, video's, infographics en casestudy's, om te zien wat aanslaat bij je publiek.

Gebruik SEO

Search engine optimization (SEO) is een essentieel onderdeel van elke succesvolle B2B content marketingstrategie. Door je content te optimaliseren voor relevante zoekwoorden en gebruik te maken van best practices, zoals het opnemen van interne en externe links, kun je je ranking in zoekmachines verbeteren en meer organisch verkeer naar je website leiden.

Promoot je content

Content van hoge kwaliteit creëren is nog maar het halve werk. Om succesvol te zijn met B2B content marketing, moet je je content ook effectief promoten. Deel je content op sociale media, email nieuwsbrieven en andere relevante platforms om je doelgroep te bereiken waar ze zijn.

Je kunt ook betaalde advertentiemogelijkheden overwegen, zoals Google Ads of LinkedIn-advertenties om een breder publiek te bereiken.

Meet de resultaten

Tot slot is het belangrijk om het succes van je B2B content marketing strategie te meten. Dit kun je doen door belangrijke prestatie indicatoren (key performance indicators, oftewel KPI's) bij te houden, zoals websiteverkeer, engagement percentages en conversiepercentages. Gebruik deze meetgegevens om vast te stellen wat goed werkt en wat voor verbetering vatbaar is en pas je strategie daarop aan.

Elke B2B content marketing strategie die je opstelt, zal een variatie van bovenstaande stappen bevatten. Als je zo'n overzicht hebt, kun je sneller beginnen met het creatieve gedeelte (oftewel de dingen die je publiek echt overtuigen)!

Hoe kun je (zo goed als) garanderen dat je B2B content marketing succesvol is?

Het korte antwoord is: zorgen dat je geweldige content maakt.

Een van de grootste uitdagingen van B2B content marketing is om content interessant en aantrekkelijk te maken voor een publiek. Het menselijk brein reageert op verhalen en daarom zal het verweven van verhalen in je content marketingstrategie helpen om deze aantrekkelijker te maken.

Gebruik dus vooral humor en creativiteit! Als je dat doet, raak je nog meer betrokken bij het publiek en creëer je een betere band tussen jou en je lezers of kijkers. Hoe meer je klinkt als een goed opgeleide vriend die advies geeft aan een andere goed opgeleide vriend tijdens een kopje koffie, hoe beter.

Marketeers zijn van nature al verhalenvertellers, maar voor het geval je hulp nodig hebt om wat creatieve sappen te laten stromen, volgen hier wat tips voor je inhoud, of je nu een casestudy, een blogbericht of iets daartussenin schrijft:

 • Zoek waar ze om geven. Denk na over de waarden en doelen van je publiek om verhalen te maken die voor hen betekenisvol zijn. Een publiek dat waarde hecht aan een underdog verhaal zou bijvoorbeeld graag horen over een klant die met behulp van jouw product de overhand heeft gekregen.
 • Gebruik echte cijfers. Maak gebruik van de ontdekkingen op basis van je interne datapunten om tot interessante conclusies te komen. Schets je inhoud vervolgens alsof je een detective bent die je zaak uitlegt aan je lezer. Ga stap voor stap te werk en ondersteun elke bewering met direct bewijs.
 • Plaats een gezicht bij de naam. Het is één ding om je publiek te vertellen dat het product dat je verkoopt levens verandert. Het is iets anders om een echte klant te hebben die vrijwillig zijn naam en titel toevoegt aan een verklaring waarin dat staat. Het is altijd een goed idee om echte getuigenissen op te nemen, maar om een verhaal verder te vertellen kun je overwegen om grote thema's te vinden bij groepen doelgroepen om een waarheidsgetrouw verhaal op te bouwen.
 • Het verleden herhalen. Zelfs als je denkt dat de geschiedenisles een slaapfeestje was, luister dan naar ons. Sommige van de beste en interessantste verhalen zijn verhalen die echt gebeurd zijn. Deze verhalen kunnen gaan over de geschiedenis van je merk, de oprichters, werknemers of zelfs je specialiteit binnen je niche.
 • Creëer een content ecosysteem. Hoewel we een fan zijn van het opbouwen van één kanaal voordat je naar het volgende gaat, is een aantrekkelijke B2B contentstrategie die we hebben gezien de productie van verschillende soorten media. Dit omvat blogberichten, video's, podcasts, audio versies van geschreven content, sociale media, nieuwsbrieven en zelfs evenementen. Dit is effectief omdat 1) het een grotere verscheidenheid aan mensen die van het onderwerp houden, maar meer neigen naar bepaalde formats dan naar andere, zal betrekken en 2) het creëert een content konijnenhol voor publiek dat van je content houdt en iets wil om verder in te duiken!
 • Maak authenticiteit tot je basis. Bij storytelling draait alles om het vertellen van de waarheid. Hoewel het verleidelijk kan zijn om te overdrijven om in een bepaald verhaal te passen, is het altijd het beste om je B2B content marketing strategie te creëren en te werken vanuit een geest van authenticiteit. Dat betekent een iets informelere toon aanslaan, informatie geven die mensen echt waarderen en ernaar streven om het publiek te helpen een specifiek doel te bereiken, zelfs als dat doel niet weer een verkoop voor jou is!

Wat is het verschil tussen B2B en B2C content marketing?

Hoewel zowel B2B als B2C content marketing tot doel heeft waarde te bieden aan het publiek, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide. Dit zijn de belangrijkste:

Emotie versus informatie

B2C content marketing is eerder emotioneel, onderhoudend en impulsief omdat de doelgroep meestal individuen zijn in plaats van bedrijven. Aan de andere kant gaat het bij B2B content marketing meer om het leveren van waardevolle informatie waarmee bedrijven hun besluitvorming kunnen stroomlijnen. B2B inhoud is meestal meer educatief, informatief en datagestuurd.

Aantrekkingskracht op de massa versus doelgerichte aantrekkingskracht

B2C strategieën zijn erop gericht om zoveel mogelijk mensen te bereiken omdat hun producten en diensten een grote aantrekkingskracht hebben. B2B strategieën daarentegen moeten hun doelgroep beperken tot diegenen in hun niche die op dat moment behoefte hebben aan hun aanbod.

Snelle verkopen versus lange termijn relaties

B2C marketing is erop gericht om zo snel mogelijk een hoog verkoopvolume te realiseren. B2B content marketing daarentegen kan een hogere verkoop ten opzichte van eerdere marketing campagnes als doel hebben, maar hun bedrijf leeft uiteindelijk van langdurige relaties die in de loop van de tijd worden opgebouwd.

Woorden versus daden

Een van de redenen waarom B2C inhoud meestal kort van vorm is, is omdat ze snel en effectief hun extreem grote publiek moeten bereiken. In deze content richten ze zich nadrukkelijk op het trekken van de aandacht en het zo creatief mogelijk onderscheiden van de concurrentie, omdat hun product of dienst op het eerste gezicht meestal eenvoudig te begrijpen is.

Omgekeerd bevat B2B content naast korte content ook long-form content omdat 1) hun publiek van beslissers vaak bewijs nodig heeft waarmee ze naar hun hoger geplaatsten kunnen stappen en 2) hun product en/of dienst extra uitleg nodig heeft. Dat is waar content types zoals whitepapers en casestudy's om de hoek komen kijken.

Casual versus professioneel

Hoewel sommige van de meest succesvolle voorbeelden van B2B content een informele toon hebben, zou het schokkend zijn om een B2C content marketingstrategie te zien die is opgebouwd rond een professionele toon. Zoals je waarschijnlijk al kunt raden, is de hele B2B content marketing strategie afgestemd op de behoeften van bedrijven en bedrijven vereisen een bepaalde mate van formaliteit in de communicatie.

Hoe breng je een B2B content marketing strategie het beste in de praktijk?

Er zijn verschillende best practices die je moet volgen bij het ontwikkelen van een effectieve B2B content marketing strategie:

Begrijp je publiek

De meest praktische manier om je publiek te begrijpen is door het verzamelen van informatie en gegevens die tot een onbetwistbare conclusie komen over wie ze zijn en wat ze nodig hebben. Marketingtools zoals marktonderzoek, sociale media en webanalyses en CRM platforms (customer relationship management) helpen allemaal om een duidelijk beeld te schetsen.

Stel duidelijke doelen

Doelstellingen voor B2B content marketing strategieën moeten worden afgestemd op een breder doel, meetbaar zijn met behulp van realistische KPI's (key performance indicators) en realistisch zijn in vergelijking met prestaties uit het verleden en de huidige markttrends. Enkele van de meest voorkomende doelstellingen voor B2B content marketing strategieën zijn:

 • Naamsbekendheid
 • Betrokkenheid
 • Lead generation
 • MQL (marketing qualified lead) volume
 • Groei website bezoekers

Blijf consistent

Hoe je je strategie implementeert, hangt af van je team en je middelen. Hoe dan ook, de beste manieren om consistentie te behouden met een B2B content marketing strategie zijn onder andere:

 • Content vooraf plannen en organiseren
 • Gebruik maken van automatiseringstools voor taken zoals het plaatsen van berichten en het maken van sjablonen (HubSpot rapporteerde onlangs dat effectieve marketeers 46% meer geneigd zijn om automatisering te gebruiken)
 • Vasthouden aan vooraf bepaalde merkstijl richtlijnen
 • Thema's ontwikkelen voor jaren, kwartalen en/of maanden die allemaal bij elkaar passen
 • Systemen creëren voor contentbeheer van begin tot eind
 • Gepubliceerde content regelmatig controleren op kwaliteit en reacties van het publiek

Kies de juiste content formaten

Het kiezen van de juiste content formaten voor een B2B content marketing strategie vereist weloverwogen vallen en opstaan.

 • Geïnformeerd testen: Als je een bestaande strategie vernieuwt of oudere strategieën hebt om informatie uit te halen, kun je die gegevens gebruiken om te bepalen welke formaten op dat moment het beste werkten voor je doelgroep, zodat jij en je team een solide uitgangspunt hebben. Je kunt ook analyseren welke formaten de beste en slechtste concurrenten gebruiken en op zoek gaan naar eventuele patronen die een blauwdruk kunnen vormen voor die van jezelf. Tot slot is er geen vervanging voor analytics, dus als je toegang hebt tot je eigen cijfers achter de schermen, zorg er dan voor dat je die allemaal uitkamt voor relevant goud.
 • Enthousiaste fout: Begrijpen dat campagnes allemaal tests zijn die meer informatie opleveren voor nog betere campagnes in de toekomst is een belangrijke mindset voor jou en je team wanneer je voor het eerst een B2B content marketing strategie implementeert. Er kan veel veranderen tussen de strategiefase, de ideeën fase en de uitvoeringsfase. Door resultaten te blijven analyseren en je zuurverdiende kennis toe te passen, zal geen enkele inspanning op het gebied van content verloren gaan.

Maak een contentkalender systeem en proces

Zorg eerst voor een centraal communicatieplatform waar je content kunt pitchen, goedkeuren, opslaan en bewerken. Bepaal vervolgens hoe vaak je content wilt publiceren op de door jou gekozen platforms. Maak vervolgens herhaalbare stapsgewijze gidsen voor het maken van elk type content. Controleer tot slot regelmatig je proces om nieuwe manieren te vinden waarop je niet-creatieve taken kunt automatiseren of uitbesteden.

Ontwikkel een proces voor het maken van inhoud

Zoals bij de meeste samenwerkingsprojecten hangt het van de grootte van het team, de middelen, de behoeften, het publiek en de bestaande processen af hoe je een proces ontwikkelt. Er bestaat echter een standaardset voor de manier waarop je een B2B content marketing strategie implementeert. Hier zie je hoe dat er stap voor stap uitziet:

Stap 1: Ideeën genereren

Hoe genereert je team content ideeën voor campagnethema's, channel targeting of zelfs Tweet copy?

Documenteer je huidige procedure. Maak vervolgens sjablonen voor gevestigde of goed presterende contentstructuren. Herzie of voeg procedures toe voor de manier waarop je deze cruciale creatieve stukken in de loop van de tijd bedenkt en vastlegt.

En vergeet niet dat je oude en nieuwe content altijd opnieuw kunt gebruiken. Als je ervoor kiest om iets opnieuw te gebruiken, overweeg dan om het format, het kanaal of het subpubliek dat je aanspreekt te veranderen.

Stel bijvoorbeeld dat een goed presterend stuk content dat je al hebt een blogbericht is op je website dat gericht is op verkoopteams. Je kunt deze tekst gemakkelijk hergebruiken in een podcast aflevering door de audio op te nemen van iemand die de tekst voorleest, de audio en/of video versie te publiceren op YouTube en een paar belangrijke tips toe te voegen voor sales professionals die eerder midden in hun carrière zitten dan beginners zijn.

Tot slot, maar daarom niet minder belangrijk, doe onderzoek naar trefwoorden om onderwerpen te vinden die je publiek aanspreken en die je zoekmachine rangschikking na verloop van tijd zullen verbeteren.

Stap 2: Content planning

Hoe ga je organiseren wat, wanneer en waar je content verschijnt?

Contentplanning kan op zowel macro- als microniveau worden gedaan. Macro contentplanning kijkt naar jaar- en kwartaalthema's, terwijl micro contentplanning dieper ingaat op maandthema's en wekelijkse en dagelijkse publicaties.

Vervolgens heb je een werk beheersysteem nodig om deze ideeën voor content in je achterhoofd te houden terwijl je de rest van je agenda invult. Nu we het er toch over hebben: een goede gedeelde kalender voor je B2B content marketing strategie is essentieel om het hele team op één lijn te krijgen en te houden.

Stap 3: Content creatie

Wie creëert en beheert de contentmotor van je B2B content marketingstrategie?

Dit nauwgezette projectmanagement vereist het opsplitsen van contentcreatie in afzonderlijke taken met relevante deadlines en subdeadlines. Taken moeten worden toegewezen aan individuen of teams om iedereen verantwoordelijk te houden.

Concepten moet worden georganiseerd en doorzoekbaar worden gemaakt in een centrale database.

Stap 4: Inhoud beoordelen en goedkeuren

Wie is verantwoordelijk voor het geven van feedback op inhoud voordat deze openbaar wordt?

Je team moet rekening houden met het volgende bij het beoordelen van content:

 • Grotere bedrijfswaarden
 • Huidige merkrichtlijnen
 • Opdracht versus gerealiseerd resultaat
 • Afstemming op strategie
 • Opmerkingen over grammatica en spelling
 • Leesbaarheid
 • Voorspelde SEO prestaties
 • Diepgaande analyse van het gegeven onderwerp
 • De hoeveelheid recente statistieken van geloofwaardige bronnen die de hoofdpunten ondersteunen
 • De kwaliteit van citaten van gerelateerde industrie experts, waar van toepassing
 • Welk deel van de verkooptrechter dit stuk moet ondersteunen

Het is ook belangrijk om een vast proces te hebben voor...

 • …hoe concepten ter beoordeling worden ingediend
 • …wie wat op zich neemt
 • …waar en hoe revisieverzoeken worden geplaatst
 • …vervaldatums en verwachtingen voor revisies
 • …procedures voor aanvullende concepten (indien nodig)

Stap 5: Content distributie

Hoe en wanneer bereikt goedgekeurde content je publiek?

Of je nu een flexibele (aanbevolen) contentkalender volgt of automatisch berichten plaatst op één of meerdere mediakanalen (ook aanbevolen), je contentdistributie plan is een belangrijk stukje van de B2B content marketing strategie ‘puzzel’.

Stap 6: Analyse en herziening

Hoe ga je gegevens gebruiken om je processen en prestaties te verbeteren?

De 'post and pray'-methode van content marketing behoort tot het verleden. Voor B2B marketeers is het van cruciaal belang om te bewijzen dat je strategie meetbare resultaten kan genereren, zodat je je budget of middelen kunt uitbreiden en deze processen in de toekomst kunt voortzetten. De beste tools om te gebruiken zijn Google Analytics en analytics van de marketingkanalen waarop je publiceert (denk aan social media platforms).

Het zal geen verrassing zijn dat je ook een systeem wilt opzetten voor welke KPI's je gebruikt voor welke kanalen. Zorg voor een volgsysteem om de voortgang in de loop van de tijd te meten. En last but not least, wijs teamleden aan om regelmatig gegevens te registreren, resultaten te analyseren en suggesties voor verbetering te doen.

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: het creëren van een gestandaardiseerd, herhaalbaar proces is van cruciaal belang voor B2B marketeers die succes willen creëren en dit vervolgens willen repliceren en opschalen.

Wat zijn de voordelen van B2B content marketing?

B2B content marketing biedt tal van voordelen voor grote en kleine bedrijven, waaronder…

 • verhoogde merkbekendheid
 • lead generation
 • klantbetrokkenheid
 • betere positie in zoekmachines
 • hogere levenslange klantwaarde
 • autoriteit opbouwen in hun branche
 • vertrouwen scheppen

Uiteindelijk kan het leveren van waardevolle content het ijzersterke gevoel van merkloyaliteit bevorderen dat B2B marketeers nodig hebben om betere resultaten te boeken.

Wat zijn de meest effectieve soorten B2B content?

De effectiviteit van de content marketingstrategie hangt grotendeels af van het soort content dat wordt gebruikt. De meest effectieve soorten content voor B2B content marketing zijn blogberichten, casestudy's, whitepapers, ebooks, video's, infographics en webinars.

Deze content formaten kunnen worden hergebruikt en aangepast voor gebruik op verschillende kanalen en kunnen worden gebruikt voor verschillende fasen van het kooptraject. Weet je niet zeker waar je moet beginnen? Uit het 2023 State of Marketing Report van HubSpot blijkt dat "de hoogste ROI van alle marketingkanalen blogs, social media shopping tools en influencer marketing zijn".

Maar eigenlijk is elk B2B content type dat 1) je unieke publiek aanspreekt en 2) aansluit bij je grotere B2B content marketing strategie voldoende!

Veelgestelde vragen

Wat is een B2B content marketing strategie?

B2B (of business to business) content marketingstrategie is een marketingaanpak die zich richt op het maken en verspreiden van waardevolle, relevante en consistente content om een duidelijk gedefinieerd publiek van andere bedrijven aan te trekken en te behouden.

Het doel van B2B content marketing is het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid bij potentiële kopers door hen te voorzien van nuttige informatie en inzichten die hen kunnen helpen weloverwogen aankoopbeslissingen te nemen.

Werkt content marketing B2B?

Ja, content marketing kan zeer effectief zijn in de B2B ruimte. B2B content marketing kan bedrijven helpen zich te profileren als een bron van thought leadership in hun branche, naamsbekendheid op te bouwen, leads te genereren en uiteindelijk inkomsten te genereren.

Wat maakt B2B content succesvol?

Succesvolle B2B content is relevant, nuttig en aantrekkelijk voor B2B kopers. Het moet ingaan op de pijnpunten en uitdagingen waar potentiële kopers mee te maken hebben en hen bruikbare inzichten en oplossingen bieden.

Bovendien moet B2B content goed onderzocht, op feiten gebaseerd en geloofwaardig zijn. En het moet worden gepresenteerd in een formaat dat gemakkelijk te consumeren is, of dat nu via blogberichten, videocontent, infographics of andere soorten content is.

Hoe maak je B2B content interessant?

Om B2B content interessant te maken, is het belangrijk om je te richten op de waarde die de content het publiek biedt. Probeer niet alleen je producten of diensten te promoten, maar ook inzichten, informatie en oplossingen te bieden die potentiële kopers kunnen helpen hun problemen op te lossen en hun doelen te bereiken. Het gebruik van visuele elementen zoals afbeeldingen, video's en infographics kan ook helpen om tekstrijke content op te breken en boeiender te maken.

Om het naar een hoger niveau te tillen, voeg je originele citaten van experts uit de branche toe, interessante nieuwe statistieken (gepubliceerd binnen de afgelopen drie jaar en met bronvermelding) en een verhalende toon die de lezer door elk stuk content leidt.

Wat is het verschil tussen B2B en B2C content marketing?

Het belangrijkste verschil tussen B2B en B2C (business to consumer) content marketing is de doelgroep. B2B content is gericht op andere bedrijven en organisaties, terwijl B2C content gericht is op individuele consumenten. Als gevolg daarvan is B2B content meer gebaseerd op feiten, gegevens en gericht op bedrijfsresultaten, terwijl B2C content emotioneler kan zijn en gericht op het stimuleren van individuele aankopen.

Wat zijn de beste manieren voor B2B content marketing strategie?

Sommige van de beste B2B content marketing manieren zijn:

 • Inzicht in je doelgroep en hun pijnpunten en uitdagingen
 • Een contentplan maken dat is afgestemd op je bedrijfsdoelen en buyer persona's
 • Een mix van content formats en kanalen gebruiken om je publiek te bereiken
 • Consequent kwalitatief hoogwaardige (een must voor het verkrijgen van backlinks), relevante en boeiende content creëren
 • Je inhoud promoten via sociale media, email marketing en andere kanalen
 • Je content prestaties bijhouden en analyseren om datagestuurde verbeteringen aan te brengen
 • Een relevante en verleidelijke CTA toevoegen aan het einde van elk stuk content

Wat zijn de voordelen van B2B content marketing?

B2B content marketing kan een aantal voordelen bieden voor bedrijven die in contact willen komen met andere bedrijven.

Door kwalitatief hoogwaardige, relevante content te creëren die rechtstreeks inspeelt op de behoeften en interesses van potentiële kopers, kan B2B content marketing vertrouwen en geloofwaardigheid opbouwen bij je doelgroep en je merk profileren als thought leader in de branche.

En natuurlijk moeten we het feit vermelden dat effectieve B2B content marketing kan:

 • Leads genereren en relaties onderhouden met potentiële en bestaande klanten
 • Naamsbekendheid vergroten
 • De zichtbaarheid van het merk vergroten
 • Bevorder conversies en inkomsten

Door zoekmachine optimalisatie (SEO) en zoekmachine rankings te verbeteren, kunnen B2B content marketing teams verwachten dat ze hun bereik vergroten en online in contact komen met meer potentiële kopers.

Wat zijn de meest effectieve soorten B2B content?

De meest effectieve soorten B2B content kunnen variëren afhankelijk van je doelgroep en bedrijfsdoelen, maar enkele populaire formats zijn:

 • Blogs en artikelen
 • Whitepapers en onderzoeksrapporten
 • Case studies en succesverhalen van klanten
 • Infographics en datavisualisaties
 • Video's en webinars
 • Podcasts en audio inhoud
 • Inhoud voor sociale media
 • Ebooks en gidsen
 • Interactieve inhoud
 • Door gebruikers gegenereerde inhoud

Nu ben je er klaar voor om goede B2B inhoud te maken

B2B content marketing strategie is steeds belangrijker geworden voor merken die een relatie willen opbouwen met hun doelgroep. Door waardevolle content te leveren, kunnen bedrijven vertrouwen opbouwen, autoriteit vergaren in hun primaire themagebieden en de algemene merkbekendheid vergroten om de concurrentie te overtreffen.

Het implementeren van deze fundamentele strategieën in combinatie met het bijhouden van de laatste trends zal zeker uitstekende resultaten opleveren voor elk bedrijf dat bereid is om de benodigde tijd en middelen te investeren!

Download nu het Invalshoek Marketing Handboek!

De juiste boodschap op het juiste moment via het juiste kanaal is de kern van effectieve content marketing. Maar hoe pak je dat aan? Dat doe je met marketing automation! Wil je meer weten hierover, lees dan het artikel ‘Wat is marketing automation en wat kan je ermee?’

Dit artikel is gebaseerd op “How to Create a Winning B2B Content Strategy” van RollWorks.

Laat een reactie achter:

Meld je aan voor blog updates