Google Ads: hoe bouw je een campagne op?

Ongeacht hoeveel nieuwe gratis tools voor marketing er inmiddels bestaan, een betaalde advertentie is vaak nog steeds de beste manier om nieuw verkeer naar je website te trekken. Het probleem is dat in de online marketing vaak dezelfde zoektermen en zoekwoorden worden gebruikt. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen leert hoe je een goede Google Ads Campagne opbouwt, maar ook hoe je opvalt tussen de rest.

In dit artikel beginnen we met de basics, daarna geven we je een paar handige tips die je een echte expert zullen maken! En hier is hoe:

Neem een Google Ads account

Voordat je echt iets kunt doen, zal je natuurlijk een Ads account moeten nemen via de site van Google Ads. Google zal hierbij financiële informatie van je verwachten, zodat ze bij iedere klik betaald krijgen.

Zodra je je account hebt klik je op de ‘Creëer je eerste campagne’ knop en kan je aan de slag!

Kies de soort campagne

Om te beginnen met een campagne is de ‘Search Network Only’ optie de handigste, maar dit kan je altijd later en als je meer ervaren bent anders doen. Vervolgens kun je een naam verzinnen voor je campagne, zodat het makkelijker is om je resultaten te tracken. Hierbij is het slim om een soort systeem in de namen voor je campagnes te brengen dat je altijd blijft gebruiken, zodat je de orde en structuur erin houdt en niet later de draad helemaal kwijt raakt.

Bepaal het geografische bereik

Als online ondernemer zit je minder gebonden aan geografische beperkingen die een fysieke winkel bijvoorbeeld wel ondervindt. Toch is het wel verstandig om te kijken waar je klandizie zich bevindt. Als je dit totaal niet weet, dan ik het slim om door middel van bijvoorbeeld buyer personas dit te onderzoeken. Waarom zou je onnodig geld investeren in potentiële klanten in stad A, terwijl blijkt dat de meeste in stad B wonen?

Als je bedrijf internationale klanten zou kunnen trekken, kan je ook je pijlen op andere landen richten. Zorg alleen wel dat je voorbereid bent op een eventuele (forse) toename in klanten door je Google Ads campagnes! Het zou zonde zijn als je allemaal geld investeert in bezoekers die uiteindelijk niet daadwerkelijk bij je kunnen kopen, omdat je de middelen nog niet op rode hebt.

Bepaal je budget

Dit is een hele belangrijke stap! Je wil namelijk genoeg geld beschikbaar maken om een verschil te maken, maar je wil ook niet volledig blut gaan. Je kan de biedingen voor clicks met de hand instellen, wat je meer controle geeft. Dit zorgt er ook voor dat je advertenties stoppen zodra je budget erdoorheen is en je dus niet plotseling een gigantische rekening krijgt!

Als je doorhebt hoe het in zijn werk gaat, kan je de instellingen wijzigen naar automatisch of misschien een Google credit line aanvragen. Dit is vooral goed voor de meer ervaren gebruikers, omdat je goed moet opletten dat je geld er niet te hard uitvliegt!

Maak je advertenties

Dit is het belangrijkste aspect van het Google Ads leerproces. De advertentie zelf zal namelijk je potentiële kopers over moeten halen erop te klikken. Je wilt zoveel mogelijk mensen aantrekken natuurlijk, maar je wil ze vooral laten kopen. Als je niet kopen, betaal je namelijk toch. Begin dus met een goede headline, die zoektermen bevat die jouw niche aanspreken. Je krijgt hiervoor maar 25 tekens, dus zorg ervoor dat het echt pakkend is en gebruik zo nodig zelf afkortingen of kortere synoniemen.

Vervolgens krijg je 35 tekens voor de tweede en derde regels. Gebruik deze ruimte om duidelijk alle voordelen op te sommen. Zeg bijvoorbeeld in de tweede zin hoe het product het probleem van je klant op zal lossen en zoom in de derde zin in op een bepaalde eigenschap van het product. Pas dit echter wel aan als je merkt dat je advertentie niet genoeg bezoekers trekt.

Voeg je Zichtbare URL toe

De zichtbare URL is het eerste wat potentiële klanten zien wanneer ze jouw advertentie tegenkomen. Het is als het ware de digitale etalage van jouw website, waar je de bezoeker direct naar toe wilt trekken. Het is daarom van essentieel belang dat de zichtbare URL aansluit bij de boodschap die je wilt overbrengen en dat deze gemakkelijk te onthouden is. Door een pakkende en relevante zichtbare URL te gebruiken, vergroot je de kans dat mensen doorklikken naar jouw website en uiteindelijk overgaan tot aankoop. Zorg er dus voor dat deze URL de juiste indruk achterlaat en de interesse van de doelgroep direct wekt. Het is immers de eerste stap in het verleiden van potentiële klanten om jouw website te bezoeken.

Voeg je Uiteindelijke URL toe

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je potentiële klanten direct naar de juiste bestemmingspagina worden geleid, in plaats van naar je algemene homepage. Door ze naar een specifieke landingspagina te sturen die aansluit bij de producten of diensten uit je Google Ads advertentie, maak je het voor hen gemakkelijker om te vinden waar ze naar op zoek zijn. Op deze manier voorkom je dat ze moeten zoeken en mogelijk afhaken voordat ze actie ondernemen. Het kennen en begrijpen van het verschil tussen de zichtbare URL en de uiteindelijke URL is daarom van groot belang voor een effectieve Google Ads campagne. Zorg ervoor dat de gebruikerservaring soepel verloopt en dat bezoekers direct worden geleid naar relevante inhoud die hen aanspreekt en aanzet tot conversie. Het optimaliseren van de gebruikersreis vanaf de advertentie tot aan de bestemmingspagina is cruciaal voor het behalen van succes met je online advertenties.

Voeg je zoekwoorden toe

Het is belangrijk om je te realiseren dat je in een competitieve omgeving opereert, waar veel andere bedrijven zich richten op hetzelfde publiek. Daarom is het van groot belang om zorgvuldig de juiste zoekwoorden te selecteren die potentiële kopers aanspreken en daadwerkelijk klaar zijn om tot aankoop over te gaan. Een slimme strategie is om specifieke zoektermen te gebruiken die aansluiten bij de behoeften van je doelgroep, zoals bijvoorbeeld "advocaat ondernemersrecht Amsterdam" in plaats van een algemene term als "advocaat". Hiermee vergroot je de kans om de juiste doelgroep aan te spreken en hen te overtuigen jouw website te bezoeken voor specifieke juridische dienstverlening. Het is een kwestie van jezelf onderscheiden en opvallen tussen de massa om effectief te zijn in je Google Ads campagne.

Keywords slim gebruiken

Het effectief inzetten van keywords is cruciaal voor het succes van een Google Ads-campagne. Begin met uitgebreid zoekwoordenonderzoek om relevante en winstgevende zoektermen te identificeren. Gebruik long-tail keywords om specifiekere zoekopdrachten aan te trekken en de concurrentie te verminderen. Maak daarnaast gebruik van negatieve zoekwoorden om irrelevante klikken te vermijden en je budget efficiënter in te zetten. Het regelmatig monitoren en optimaliseren van je keywordlijsten zorgt ervoor dat je campagne blijft aansluiten bij veranderende zoektrends en klantbehoeften.

Bied op je clicks

Het is essentieel om een goed overwogen beslissing te nemen over hoeveel je bereid bent te betalen voor je clicks. Bedenk dat je eigenlijk biedt op zichtbaarheid; adverteerders die meer investeren zullen vaker bovenaan de zoekresultaten verschijnen. Het is een feit dat je geld moet uitgeven om geld te verdienen, vooral bij pay-per-click advertenties. Zolang je handmatig je budget beheert, kun je blijven investeren in clicks totdat je budget is uitgeput en je het moet aanvullen om door te gaan. Het is dus van groot belang om de juiste balans te vinden tussen investering en opbrengst, zodat je het maximale rendement uit je Google Ads campagne kunt halen. Het nauwlettend monitoren van je budget en biedingen is cruciaal voor het succes van je online advertenties. Zorg ervoor dat je strategie goed doordacht is en dat je bereid bent om te investeren in de zichtbaarheid van je advertenties om zo de gewenste resultaten te behalen.

Slimme biedstrategieën

Het implementeren van slimme biedstrategieën kan de prestaties van je Google Ads-campagne aanzienlijk verbeteren. Door gebruik te maken van geautomatiseerde biedstrategieën zoals Doel-CPA (kosten per acquisitie) of Doel-ROAS (rendement op advertentie-uitgaven) optimaliseer je je biedingen in real-time, gebaseerd op de kans dat een klik resulteert in een conversie. Daarnaast kun je handmatige biedingen combineren met bodaanpassingen voor locatie, tijdstip en apparaat om je budget zo effectief mogelijk te benutten. Regelmatig evalueren en aanpassen van je biedstrategieën helpt om het meeste uit je advertentie-uitgaven te halen.

Uitgebreide koppelingen in Google Search Ads

Uitgebreide koppelingen in Google Search Ads bieden je de mogelijkheid om extra relevante bestemmingspagina's onder advertenties weer te geven, waardoor gebruikers direct toegang hebben tot specifieke informatie die aansluit bij hun zoekopdracht. Door gebruik te maken van uitgebreide koppelingen kunnen adverteerders de zichtbaarheid van hun advertenties vergroten, de gebruikerservaring verbeteren en de kans op conversies verhogen. Het strategisch gebruik van sitelinks stelt adverteerders in staat om gebruikers naar verschillende delen van hun website te leiden, zoals productpagina's, serviceaanbiedingen, contactformulieren, of speciale aanbiedingen, waardoor ze een betere controle hebben over welke informatie ze presenteren en hoe ze deze presenteren aan potentiële klanten.

Dubbel check alles!

Het is altijd een goed idee om alles meerdere keren te checken voordat je je advertenties live zet. Zijn alle teksten correct gespeld en grammaticaal juist? Fouten kunnen ervoor zorgen dat potentiële klanten je advertentie niet vinden of serieus nemen. Controleer ook of je budgetinstellingen op handmatig staan ingesteld, want als je per ongeluk een automatische instelling hebt, loop je het risico om onverwacht veel geld uit te geven. Zodra je zeker weet dat alles in orde is, kun je diep ademhalen en je campagne lanceren.

Naast het zorgvuldig instellen van je advertenties, is het ook een goed idee om je resultaten te optimaliseren met A/B-testen. Probeer verschillende headlines, voeg nieuwe features toe, benadruk andere voordelen en analyseer welke aanpassingen het beste werken. Door voortdurend te experimenteren en te leren, kun je jouw Google Ads campagne steeds effectiever maken en betere resultaten behalen! Het is cruciaal om open te staan voor verbetering en te blijven streven naar het optimaliseren van je online advertenties.

Download nu het Invalshoek Online Adverteren Handboek!

Wil jij ook online advertenties inzetten voor jouw bedrijf om jouw doelgroep te bereiken en de naamsbekendheid te vergroten? Bekijk dan nu de mogelijkheden die we bieden voor online adverteren!

Laat een reactie achter:

Meld je aan voor blog updates