Adverteren op LinkedIn: zo zet je een LinkedIn Ads campagne op

LinkedIn is niet alleen een platform om je professionele netwerk uit te breiden, maar ook een krachtig advertentiekanaal voor B2B-marketing. Met meer dan 700 miljoen professionals wereldwijd biedt LinkedIn Ads een unieke kans om je doelgroep nauwkeurig te bereiken. Voor bedrijven biedt LinkedIn Ads een unieke kans om te targeten op basis van gedetailleerde professionele criteria, zoals functie, bedrijfsgrootte, industrie en meer. Maar hoe zet je nu precies een effectieve LinkedIn Ads campagne op? Hier is een stapsgewijze gids om je op weg te helpen.

Inhoudsopgave

In het kort

Het opzetten van een effectieve LinkedIn Ads campagne begint met het nauwkeurig definiëren van je doelgroep door gebruik te maken van de geavanceerde targeting-mogelijkheden van het platform. Vervolgens stel je heldere campagnedoelen vast, zoals lead generatie, en kies je de beste advertentieformaten zoals Sponsored Content of Message Ads. Creëer vervolgens overtuigende advertenties met een aantrekkelijke titel, kernachtige tekst, een duidelijke call-to-action en hoogwaardige visuele elementen. Stel een realistisch startbudget in en kies de juiste biedstrategie. Test verschillende varianten, analyseer de prestatiemetrieken en optimaliseer voortdurend door winnende elementen meer budget te geven. Blijf je campagne bijsturen op basis van inzichten over je publiek, retarget en verkoop verder om de volledige waarde van LinkedIn Ads te maximaliseren.

Wat zijn LinkedIn Ads?

LinkedIn Ads zijn de advertentiemogelijkheden die het professionele sociale netwerk LinkedIn biedt aan bedrijven en merken. Dit omvat verschillende formaten waaronder gesponsorde content in de feed, gesponsorde messaging rechtstreeks naar de inbox van gebruikers, tekst-advertenties in de zijbalk en dynamische advertenties.

In tegenstelling tot sociale advertenties op platformen als Facebook of Instagram, richten LinkedIn Ads zich specifiek op een professionele doelgroep van managers, professionals, influencers en besluitvormers uit alle industrieën. Met meer dan 800 miljoen leden wereldwijd biedt LinkedIn een enorm bereik onder hoogopgeleide werknemers, leidinggevenden en executives.

De kracht van LinkedIn Ads zit in de uitgebreide targeting-opties die het mogelijk maakt je ideale publiek zeer gericht te bereiken op basis van functietitel, bedrijfsgrootte, regio, vaardigheden, interesses en meer. Dit maakt het kanaal bijzonder geschikt voor B2B-marketeers, recruiters en bedrijven die hun awareness, leadgeneratie en verkopen aan professionele doelgroepen willen vergroten.

Daarnaast biedt LinkedIn uitgebreide analytics en rapportagemogelijkheden waarmee adverteerders de prestaties van hun campagnes nauwlettend kunnen volgen en optimaliseren. Dit stelt hen in staat hun middelen efficiënt in te zetten en de beste return-on-investment (ROI) te behalen uit hun reclame-uitgaven op het platform.

Definieer je doelgroep

Met de geavanceerde targeting-opties van LinkedIn Ads kun je je doelgroep tot in detail specificeren en bereiken. Denk aan filters zoals functietitel en niveau, bedrijfsgrootte en branche, vaardigheden en interesses, en zelfs geografische locatie. Hierdoor kun je precies de juiste professionals bereiken die geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst. Het is een krachtig hulpmiddel om gericht te adverteren en waardevolle leads te genereren voor jouw B2B-marketingstrategie.

 • Functietitel: Richt je op specifieke functietitels binnen bedrijven. Bijvoorbeeld, als je een software-oplossing voor HR aanbiedt, kun je je richten op HR-managers, HR-directeuren, of Talent Acquisition Specialisten.

 • Industrie: Target op basis van de industrie waarin potentiële klanten werkzaam zijn. Dit is vooral nuttig als je product of dienst specifiek is voor bepaalde sectoren zoals technologie, gezondheidszorg, financiën, of productie.

 • Bedrijfsgrootte: Selecteer bedrijven op basis van het aantal medewerkers. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor kleine bedrijven (1-50 werknemers), middelgrote bedrijven (51-200 werknemers), of grote ondernemingen (200+ werknemers). Dit helpt om je aanbod af te stemmen op bedrijven van een bepaalde schaal.

 • Locatie: Specificeer geografische gebieden zoals landen, staten, steden of zelfs specifieke postcodes. Dit is handig voor lokale campagnes of als je een evenement in een bepaalde regio wilt promoten.

 • Ervaringsniveau: Target op basis van het ervaringsniveau van de gebruikers, zoals beginners, middenniveau, senior niveau, of leidinggevend personeel. Dit kan vooral nuttig zijn als je product of dienst beter geschikt is voor mensen met een bepaalde mate van ervaring.

 • Bedrijfsnaam: Richt je op specifieke bedrijven als je een lijst hebt van bedrijven waarmee je graag zou willen werken. Dit is bijzonder nuttig voor Account-Based Marketing (ABM) strategieën.

 • Vaardigheden: Target gebruikers op basis van specifieke vaardigheden die ze op hun profiel hebben vermeld. Bijvoorbeeld, als je een software voor data-analyse aanbiedt, kun je richten op gebruikers met vaardigheden zoals “Data Analytics”, “SQL”, of “Python”.

 • Opleiding: Selecteer gebruikers op basis van hun opleidingsniveau of specifieke studierichtingen. Dit kan nuttig zijn voor producten of diensten die gericht zijn op recent afgestudeerden of professionals met geavanceerde graden.

 • Groepen: LinkedIn-leden die lid zijn van bepaalde groepen kunnen ook getarget worden. Dit kan nuttig zijn als je wilt targeten op basis van interesses of professionele netwerken.

 • Geslacht en Leeftijd: Hoewel LinkedIn niet primair wordt gebruikt voor demografische targeting, zijn deze opties beschikbaar en kunnen nuttig zijn afhankelijk van de aard van je product of dienst.

Bijvoorbeeld, als je HR-software verkoopt, kun je je richten op "HR-managers" in "tech-bedrijven met meer dan 500 werknemers" in de "Benelux". Door je campagne te richten op deze specifieke professionals, vergroot je de kans op het bereiken van potentiële klanten die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in jouw product. Het nauwkeurig definiëren van je doelgroep is de sleutel tot het succes van je LinkedIn Ads campagne en kan leiden tot waardevolle leads voor jouw B2B-marketingstrategie.

Stel campagnedoelen vast

Wat wil je bereiken? LinkedIn biedt verschillende campagnedoelen om je B2B-marketingstrategie naar een hoger niveau te tillen en je bedrijf te laten groeien:

 • Brand awareness: Vergroot de naamsbekendheid van je merk en bereik een groter publiek binnen jouw branche.
 • Website-verkeer: Leid meer verkeer naar je website om potentiële klanten te informeren en te converteren.
 • Engagement: Verhoog de betrokkenheid van je doelgroep door interactieve content te delen en waardevolle interacties te stimuleren.
 • Video-weergaven: Laat je doelgroep kennismaken met je bedrijf en producten door middel van boeiende videocontent.
 • Lead generatie: Verzamel waardevolle leads en identificeer potentiële klanten die interesse hebben in jouw product of dienst.

Voor ons HR-software voorbeeld zou "lead generatie" een passend doel zijn, omdat je potentiële klanten wilt identificeren. Kies het juiste campagnedoel dat past bij je marketingdoelstellingen en maak gebruik van de kracht van LinkedIn Ads om je doelgroep effectief te bereiken.

Kies het juiste advertentieformaat

LinkedIn biedt diverse formaten om je advertenties op een creatieve en effectieve manier te presenteren aan je doelgroep. Deze verschillende formaten bieden je de flexibiliteit om je boodschap op verschillende manieren over te brengen en je doelgroep op diverse manieren te bereiken.

 • Sponsored Content: Verschijnt in de feed
 • Message Ads: Direct naar de inbox
 • Text Ads: Compacte zijbalktekstadvertenties
 • Dynamic Ads: Gepersonaliseerde advertenties

Voor lead generatie zijn "Sponsored Content" met een downloadbare whitepaper en "Message Ads" met een demo-uitnodiging effectief. Door gebruik te maken van Sponsored Content, waarbij je een informatieve whitepaper aanbiedt over de nieuwste ontwikkelingen in HR-software, trek je potentiële klanten aan die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp en bereid zijn om meer te leren.

Daarnaast kunnen Message Ads met een uitnodiging voor een persoonlijke demo van jouw HR-software direct contact leggen met potentiële klanten en hen de mogelijkheid bieden om de voordelen van jouw product te ervaren. Deze gerichte aanpak kan leiden tot waardevolle leads en uiteindelijk tot succesvolle B2B-marketingresultaten op LinkedIn.

Maak overtuigende advertenties

Bij het maken van overtuigende LinkedIn-advertenties is het essentieel om gericht en relevant te zijn voor je doelgroep. Begin met een krachtige titel die aandacht trekt en de belangrijkste benefit of waardepropositie benadrukt. Gebruik de beperkte ruimte in de hoofdtekst om de kernboodschap over te brengen en een duidelijke call-to-action te geven. Vermijd algemene, voorkomende claims en richt je op hoe jouw oplossing specifiek waarde toevoegt voor jouw doelgroep.

 • Titel: Pakkend en relevant, bijv. "De toekomst van HR: AI-gedreven talent-acquisitie"
 • Tekst: Beknopt, met een duidelijke call-to-action (CTA)
 • Visual: Professionele afbeeldingen of video's
 • Landingspagina: Zorg voor een naadloze en gepersonaliseerde ervaring

Stel je budget en biedstrategie vast

LinkedIn werkt met een veilingsysteem waarbij adverteerders kunnen kiezen tussen verschillende biedstrategieën om hun advertenties te plaatsen. Het is belangrijk om een biedstrategie te kiezen die past bij je doelstellingen en budget, zodat je optimaal kunt profiteren van de mogelijkheden die LinkedIn Ads biedt.

 • Cost per Click (CPC): Betaal per klik
 • Cost per Mille (CPM): Betaal per 1000 vertoningen
 • Cost per Send (CPS): Voor Message Ads

Voor lead generatie is Cost per Click (CPC) vaak de meest kosteneffectieve strategie. Het is aan te raden om te starten met een dagelijks budget van €50 en dit vervolgens aan te passen op basis van de prestaties van je LinkedIn Ads campagne.

Door regelmatig de resultaten te evalueren en te optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat je het maximale uit je budget haalt en zo waardevolle leads genereert voor je B2B-marketingstrategie. Het is essentieel om flexibel te blijven en je biedstrategie aan te passen om zo het beste resultaat te behalen.

A/B-testen en optimaliseren

Het succes van een LinkedIn Ads campagne hangt niet alleen af van een goede initiële opzet, maar ook van doorlopende optimalisatie. Een van de meest effectieve manieren om je advertenties te verbeteren, is door middel van A/B-testen. Dit proces houdt in dat je twee (of meer) varianten van een advertentie creëert en test om te zien welke het beste presteert. Door zorgvuldig te analyseren welke elementen aanslaan bij je doelgroep en welke niet, kun je continue verbeteringen doorvoeren en de prestaties van je campagne maximaliseren.

Test verschillende elementen zoals:

 • Advertentieteksten
 • Visuals
 • Targeting-combinaties
 • Biedstrategieën

Na een week, evalueer de prestaties. Metrics om te volgen:

 • Click-through Rate (CTR)
 • Conversion Rate
 • Cost per Lead (CPL)

Geef de advertenties die het beste presteren meer budget om hun succes verder te vergroten, terwijl je de minder presterende advertenties stopzet om verspilling van budget te voorkomen. Door te focussen op wat werkt en te elimineren wat niet werkt, optimaliseer je de effectiviteit van je LinkedIn Ads campagne en maximaliseer je de kans op het genereren van waardevolle B2B-leads.

Analyseer en verbeter

Het werk eindigt niet bij de lancering van je LinkedIn Ads campagne. Het is essentieel om regelmatig je campagneprestaties te analyseren en op basis daarvan verbeteringen door te voeren. Door gebruik te maken van LinkedIn's uitgebreide analysetools, kun je inzicht krijgen in belangrijke metrics zoals klikfrequentie (CTR), conversieratio's, kosten per klik (CPC) en engagement. Deze data biedt waardevolle inzichten waarmee je weloverwogen beslissingen kunt nemen om je campagne te optimaliseren. Het iteratieve proces van analyseren en aanpassen helpt je om je doelgroep effectiever te bereiken, je budget efficiënter te gebruiken en uiteindelijk je marketingdoelen te behalen.

LinkedIn's Campaign Manager biedt diepgaande inzichten:

 • Demografische gegevens van interactors
 • Bedrijven die het meest engagement tonen
 • Populaire content-thema's

Gebruik deze data om je campagne te verfijnen en zelfs je productaanbod aan te passen.

Remarketing en upselling

Nadat je LinkedIn Ads campagne is gelanceerd en je een basis van geïnteresseerde leads hebt opgebouwd, is het tijd om verder te bouwen aan deze relaties door middel van remarketing en upselling. Remarketing stelt je in staat om opnieuw in contact te komen met gebruikers die eerder interactie hebben gehad met je advertenties of website, en hen verder te begeleiden door de marketingfunnel. Upselling richt zich op bestaande klanten, waarbij je hen introduceert aan aanvullende producten of diensten die hun huidige aankoopervaring kunnen verbeteren. Beide strategieën zijn cruciaal voor het maximaliseren van de levenslange waarde van je klanten en het verhogen van je ROI.

Installeer de LinkedIn Insight Tag op je website. Hiermee kun je:

 • Website-bezoekers opnieuw targeten
 • Custom audiences creëren
 • Event-specifieke pixels maken (bijv. demo-aanvragen)

Zo kun je bezoekers die je whitepaper downloadden, later benaderen met een demo-aanbieding.

LinkedIn Ads vs Facebook Ads vs Google Ads

Voor B2B-marketeers zijn LinkedIn Ads, Facebook Ads en Google Ads allemaal krachtige opties, elk met hun eigen unieke voor- en nadelen. LinkedIn Ads bieden de meest gerichte targeting-mogelijkheden voor professionals, waardoor je nauwkeurig kunt richten op functietitels, bedrijfsgrootten en vaardigheden. Dit maakt het een uitstekende keuze voor account-based marketing en het bereiken van besluitvormers. Aan de andere kant hebben Facebook Ads een enorm grote gebruikersbasis en bieden geavanceerde targeting op basis van gedrag, interesses en levensstijl - perfect voor B2C en breed publieksbereik.

Google Ads blijven de gouden standaard voor zoekmachine-adverteren en intentiegedreven verkeer naar je website. Ze zijn bijzonder effectief wanneer prospects actief op zoek zijn naar oplossingen in jouw domein. De verschillende advertentieplatformen vullen elkaar uitstekend aan afhankelijk van je doelen en waar je publiek zich bevindt in de customer journey.

Veel succesvolle merken zetten goed doordachte cross-channel campagnes op met budgetten verdeeld over de verschillende netwerken. Met geavanceerde trackingmogelijkheden kun je prestaties nauwlettend volgen en je budgetten optimaal besteden over de kanalen die de hoogste ROI opleveren voor jouw specifieke situatie.

Conclusie

Het succes van een LinkedIn Ads campagne hangt af van een combinatie van factoren. Het begint met het nauwkeurig definiëren van je doelgroep, zodat je je boodschap kunt richten op de juiste professionals die echt geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt. Vervolgens is het essentieel om overtuigende content te creëren die de aandacht van je doelgroep trekt en hen aanzet tot actie. Door data-gedreven beslissingen te nemen en voortdurend te blijven testen en optimaliseren, kun je de effectiviteit van je campagne maximaliseren en waardevolle B2B-leads genereren.

Het is belangrijk om klein te beginnen en verschillende strategieën te testen om erachter te komen wat het beste werkt voor jouw specifieke doelgroep. Door te blijven experimenteren en te leren van de resultaten, kun je uiteindelijk je campagne opschalen en een aanzienlijke ROI behalen. In een professionele omgeving zoals LinkedIn, waar besluitvormers actief zijn, kan een goed uitgevoerde campagne leiden tot waardevolle zakelijke kansen en groei voor je bedrijf. Het is een krachtig platform dat je kunt benutten om je B2B-marketingstrategie naar een hoger niveau te tillen en succes te behalen in de wereld van professionele netwerken.

Download nu het Invalshoek Online Adverteren Handboek!

Ben je op zoek naar manieren om online advertenties in te zetten voor jouw bedrijf, zodat je jouw doelgroep effectief kunt bereiken en tegelijkertijd de bekendheid van je merk kunt vergroten? Ontdek dan nu de diverse mogelijkheden die wij bieden voor online adverteren!