Hoe merkactivatie je merk onderscheidend en onvergetelijk maakt

Merkactivatie is het creëren van een band met je doelgroep door middel van interactieve evenementen en ervaringen. Het gaat verder dan traditionele reclame en is bedoeld mensen te beïnvloeden en emotioneel met je merk te verbinden. Merkactivatie kan een evenement, campagne of een andere interactie zijn waarmee een bedrijf acties van klanten stimuleert. Het hoofdzakelijke doel is om merkbekendheid te genereren, duurzame relaties op te bouwen met het doelpubliek en klantenloyaliteit te ontwikkelen. Het helpt om meer klanten aan te trekken doordat ze rechtstreeks met een bedrijf kunnen communiceren.

Inhoudsopgave

In het kort

Merkactivatie draait om het creëren van een emotionele band tussen een merk en zijn consumenten via boeiende en memorabele ervaringen. Het doel is om merkbekendheid en loyaliteit te vergroten en consumentengedrag te stimuleren. Strategieën kunnen onder meer bestaan uit ervaringsgerichte marketing, evenementen, interactieve campagnes en gerichte promoties. Succesvolle merkactivatie vereist een goed begrip van de doelgroep, duidelijke boodschappen en consistente merkrepresentatie om passieve klanten om te zetten in actieve merkambassadeurs.

Wat is merkactivatie?

Het doel van merkactivatie is om mensen in aanraking te laten komen met je merk en ze aan te zetten tot actie - of dat nu het kopen van een product is, het downloaden van content, of het registreren voor een dienst. Dit gebeurt door middel van gerichte campagnes waarbij verschillende marketingkanalen zoals advertenties, events, sociale media en partnerships worden ingezet. Merkactivatie stelt merken in staat om op een creatieve en impactvolle manier met hun doelgroep in contact te komen en een sterke, persoonlijke merkbeleving te creëren.

Een goed merkactivatieprogramma combineert online en offline activiteiten voor optimale zichtbaarheid en betrokkenheid. Het vereist data-gestuurd inzicht in de doelgroep om de juiste boodschap, op de juiste plaats en tijd te kunnen overbrengen. Succesvolle merkactivatie resulteert in verhoogde brand awareness, betere merkperceptie, meer klantloyaliteit en uiteindelijk hogere omzet. Het is een dynamisch proces waarbij merken voortdurend moeten inspelen op veranderingen in consumentengedrag om relevant en opvallend te blijven.

Waarom is merkactivatie belangrijk?

In deze tijd van digitale marketing is het ontzettend moeilijk om op te vallen tussen duizenden merken die hun best doen om hun doelen te bereiken. Marketeers zoeken naar interactieve en effectieve methodes om hun doelgroep aan te trekken en om een merk herkenbaar te maken. De unieke ervaring die merkactivatie biedt, komt je bedrijf op meerdere manieren ten goede, zoals:

 • De emotionele band: Merkactivatie maakt het publiek geliefd bij je merk. Het trekt hun aandacht op een diep niveau en bevordert vertrouwen en loyaliteit.
 • Verbeterde merkbekendheid: Unieke, interactieve ervaringen maken mensen enthousiast. Mensen vinden het leuk om ze te documenteren en erover te posten. Door ervaringen deelbaar te maken, vergroot je de naamsbekendheid van je merk.
 • Lagere kosten: Omdat het vaak goedkoper is dan traditionele reclame, verlaagt merkactivatie de kosten van je marketing campagnes en verbetert het de return on investment.
 • Differentiatie: Inventieve en aantrekkelijke ervaringen helpen je om je te onderscheiden van de concurrentie door je merkpersoonlijkheid en -waarden op een unieke en gedenkwaardige manier te laten zien.

Er zijn veel manieren van merkactivatie, met elk een verschillende uitwerking op je publiek. Een paar populaire voorbeelden:

 1. Experiential marketing: Experiential marketingcampagnes dompelen consumenten onder in unieke ervaringen en verbinden ze met je belangrijkste merk principes. Je kunt bijvoorbeeld een virtual reality-ervaring creëren die gebruikers meeneemt naar de kern van je product verhaal.
 2. Digitale marketing: Richt je online op potentiële klanten door ze naar je online marktplaats of website te lokken. Je kunt bijvoorbeeld sociale media of online advertenties gebruiken om interactieve prijsvragen en uitdagingen te creëren die de betrokkenheid vergroten.
 3. Guerrilla marketing: Guerrillamarketing gebruikt onconventionele en nieuwe methoden om interesse te wekken voor je merk en de verkoop te stimuleren. Je kunt bijvoorbeeld virale berichten gebruiken om klanten te dwingen aandacht te besteden aan jouw merk en andere merken te negeren.
 4. Mond-tot-mondreclame: Mond-tot-mondreclame is een virale marketing strategie die gebaseerd is op klanten die hun productervaring met anderen delen. Je kunt klanten bijvoorbeeld stimuleren om hun positieve ervaringen met je product te delen op sociale media.

Als je net begint met je bedrijf, ken jij je publiek wel, maar kennen ze jou nog niet. Merkactivatie is een goede manier om je merk te presenteren en een emotionele band te creëren met je toekomstige kopers. Vooral experiential marketing stelt je in staat om iets te creëren dat intrigeert en aan je bedrijf gerelateerd is, dat zelfs interesse opwekt bij diegenen die je nog niet kennen.

Nu je weet waarom bedrijven vaak evenementen organiseren, unieke campagnes creëren en direct de interactie aangaan met hun klanten, is het tijd om meer te leren over de strategie achter merkactivatie.

Merkactivatie strategie

Een saaie en ontoereikende aanpak gaat niet meer mensen naar je merk trekken. Als je een buzz rond je bedrijf wilt creëren, is een goede merkactivatie strategie van belang. Laten we door een aantal noodzakelijke stappen lopen.

 1. Bepaal waar je merk voor staat: Eerst en vooral moet je beslissen waar je bekend om wilt staan en waar je waarde aan hecht. Het gaat er niet alleen om hoe je je merk positioneert, maar ook wat mensen ervan vinden. Daarom moet je ervoor zorgen dat je merkboodschap duidelijk is. Om een succesvolle merk activeringsstrategie te creëren, moet je eerst begrijpen wat de waarde van je product is en vervolgens berichten creëren die daarmee in lijn zijn.
 2. Bepaal je doelgroep: Een wilde gok doen en proberen te voldoen aan de behoeften en wensen van je publiek zonder het te analyseren en te segmenteren is geen goed idee. Volgens het onderzoek geeft 72% van de klanten de voorkeur aan marketingboodschappen die op hun interesses zijn afgestemd. Daarom moet je de demografische gegevens, interesses en eigenschappen van je ideale kopers kennen. Je moet klanten vinden die jouw producten of diensten het meest zullen waarderen. Overweeg daarom bijvoorbeeld om een Ideal Customer Profile te maken. Krijg inzicht in de demografische gegevens, interesses en behoeften van je potentiële klanten. Zo kun je je berichten afstemmen op hun specifieke behoeften.
 3. Maak een SWOT-analyse: Voordat je verschillende evenementen, campagnes en installaties plant, moet je je bewust zijn van de sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen van je merk. Je doel is om de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van je merk te bepalen. Een beproefde methode hiervoor is het maken van een SWOT analyse. Dit moet je helpen bij het bepalen van de beste aanpak voor je merkactivatie campagne. Als financiën bijvoorbeeld een probleem zijn, kun je kiezen voor een virtueel evenement of een creatieve stand in plaats van een uitgebreide mediacampagne.
 4. Verken de tactieken om je publiek te bereiken en kies een kanaal: Onthoud dat er veel manieren zijn om je prospects aan te spreken, waaronder een productdemonstratie, mobiele busjes, spelletjes en vele andere activiteiten. Kies een geschikte methode om je boodschap naar je publiek te communiceren. Van traditionele mediakanalen zoals print en televisie tot online kanalen zoals sociale media en influencer marketing, er bestaan verschillende opties om mensen te interesseren voor je merk activatie campagnes. Zorg er dus voor dat je een kanaal kiest dat past bij je publiek en budget.
 5. Denk aan management: De laatste stap is om de vorige samen te brengen en een geweldig team te vormen om alles tot leven te brengen. Wijs verantwoordelijkheden toe aan de juiste mensen om iedereen in je team erbij te betrekken. Als je eenmaal hebt besloten over het “wie”, “waarom” en “hoe” van je campagne, kun je je nu richten op het “wat”. Deze stap bouwt voort op de informatie uit de vorige stappen om je campagne tot leven te brengen.

Nu je op de hoogte bent van de noodzakelijke stappen, zetten we vijf ideeën uiteen die als inspiratie kunnen dienen.

Vijf ideeën voor merkactivatie

Als je je merkbekendheid wilt verbeteren en meer mensen wilt bereiken, is merkactivatie de way to go. We hebben verschillende ideeën voor je op een rijtje gezet om inspiratie op te doen voor je volgende campagne en op een creatieve en ongewone manier in contact te komen met je leads en klanten. 

Maak je evenement interactief

Een van de sleutels tot het succes van je evenement is om het interactief te maken. Zorg dat de klanten zich betrokken voelen bij je merk. Vergeet niet om je evenement te promoten op sociale media om zoveel mogelijk bezoekers aan te trekken. Volgens statistieken gebruikt 88% van de merken sociale mediaplatforms om de bekendheid te vergroten.

Laat de nieuwste kenmerken van je product zien

Als je een nieuw product hebt of een oud product met nieuwe functies, demonstreer ze dan en benadruk de voordelen ervan voor je publiek.

Samenwerkingen met andere merken of bedrijven

Het is ook een goed idee om een niet-concurrerend merk te vinden met een vergelijkbaar publiek. Je kunt samenwerken en samen iets creëren: een product, campagne, evenement of iets anders.

Promoot de waarden van je merk

Een succesvolle campagne zal helpen om je merkwaarden te promoten en je vaste klanten te veranderen in fans van je bedrijf. Probeer je waarden te presenteren met behulp van overtuigende visuals om meer mensen te bereiken en een krachtige impact te creëren.

Verras je doelgroep

Als je middelen onbeperkt zijn, kun je altijd iets ongelooflijks creëren en je publiek verrassen. Verschillende merken bewijzen dat creativiteit en slim gebruik van beschikbare middelen wonderen kan verrichten voor je bedrijf. Maar na de interactie met je klanten moet je wel weten hoe je je succes kunt meten.

Hoe meet je merkactivatie?

Om erachter te komen of je alles goed hebt gedaan tijdens je merkactivatie campagne, check dan:

 • De klantenwerving: Controleer of het aantal klanten, de verkoop en de omzet zijn gestegen.
 • De betrokkenheid op sociale media: Kijk of je meer volgers, vermeldingen, opmerkingen en likes hebt op sociale media.
 • De live betrokkenheid tijdens evenementen:  Je kunt je succes gemakkelijk meten als je ziet dat er veel mensen betrokken zijn tijdens het evenement.
 • De metrics: Volg de prestaties van je campagne.

Nu weet je veel over merkactivatie, dus is het tijd om door te gaan naar de voorbeelden om wat inspiratie op te doen.

Voorbeelden van merkactivatie

Of je nu net begint met je bedrijf, je bedrijf van plan is een nieuw product te lanceren en wat extra hype nodig heeft of je streeft naar meer merkherkenning, merkactivatie is de oplossing. Hieronder zetten we een aantal uitstekende voorbeelden uiteen. Laten we daar eens in duiken.

HubSpot implementeert een certificeringsprogramma om merkactivatie te stimuleren

HubSpot biedt gratis cursussen aan voor inbound marketing training. Al deze cursussen zijn gekoppeld aan een branche erkend certificaat dat ze aantrekkelijk maakt.

Zodra een gebruiker een van deze cursussen volgt, ervaart hij de kracht en veelzijdigheid van HubSpot's CRM- en marketing platform. Deelnemers krijgen ook een badge waarmee ze kunnen pronken na afronding van de cursus.

HubSpot gebruikt het haakjes model om potentiële gebruikers aan te trekken. De waarde die ze leveren positioneert hen als thought leaders in de branche, terwijl nieuwe gebruikers de kans krijgen om hun producten te leren kennen.

HubSpot promoot haar producten middels cursussen voor mensen in de branche.

Dropbox investeert in loyaliteitsprogramma's voor klanten om mond-tot-mondreclame te stimuleren

De “Refer a friend”-campagne van Dropbox is een doorlopende campagne die loyaliteit beloont en bestaande gebruikers stimuleert om het merk te promoten.

Deze slimme benadering van mond-tot-mond marketing verandert gebruikers in marketeers door gratis opslagruimte aan te bieden (tot 32 GB!) voor zowel de doorverwezen gebruiker als de doorverwezen gebruiker.

Dropbox profiteert dus van de kracht van sociaal bewijs om zijn merk zichtbaarheid te vergroten, emotionele banden op te bouwen en merkloyaliteit te vergroten.

Growth loops zijn zelfversterkende systemen waarbij huidige acties fungeren als triggers voor toekomstige gebeurtenissen en omgekeerd. Je kunt een growth loop implementeren om klantenwerving, betrokkenheid of zelfs retentie te stimuleren.

Er zijn veel manieren om growth loops te creëren, zoals het voorbeeld van Dropbox hierboven, campagnes met door gebruikers gegenereerde inhoud en nog veel meer.

Calendly creëert growth loops om de merkbekendheid te vergroten

Calendly is erin geslaagd om een eeuwigdurende loop te creëren door zijn merklabels toe te voegen aan de links naar gratis vergaderingen die zijn gebruikers met anderen delen. Elk gebruik van de Calendly service wordt zo een promotie van het merk.

Het gebruik van Calendly voor het plannen van vergaderingen helpt het merk te promoten.

Spotify werkt samen met een niet-concurrerend merk met een vergelijkbaar publiek

In 2019 kwamen twee techgiganten, Spotify en Uber, samen voor een gezamenlijke merkactivatie campagne. Het idee was om de ervaring in de auto te verbeteren door passagiers in staat te stellen de muziek tijdens Uber-ritten te bedienen.

Het resultaat was een breder publiek en meer leads voor beide merken. Aan de ene kant loste Uber een probleem op voor klanten (muziekbediening tijdens anders saaie woon-werkritten om de rit ervaring te verbeteren).

Aan de andere kant verstevigde Spotify zijn positie als betrouwbaar merk dat is ontworpen om het leven makkelijker te maken.

Starbucks gebruikt influencer marketing om de "Sparkle Shop" te promoten

Eén manier om de kracht van sociale media te benutten is door middel van influencer marketing. Starbucks maakte hier uitstekend gebruik van bij het promoten van hun nieuwe theelijn Teavana.

Ze openden een pop-up store in Toronto, die ze een “Sparkle Shop” noemden. Vervolgens werkten ze samen met een YouTube influencer die van glitter hield om de winkel te promoten.

Conclusie

Merkactivatie kan op vele manieren worden ingezet om de merkbekendheid te vergroten en een blijvende impact te creëren. Of het nu gaat om het organiseren van een grootschalig evenement of het lanceren van een creatieve campagne, de sleutel tot succes ligt in de interactieve en innovatieve aanpak. Deze aanpak is cruciaal om een breed publiek aan te trekken en te betrekken, ongeacht of je een startend bedrijf bent dat zijn eerste stappen zet of een gevestigde naam die zijn marktpositie wil versterken.

Het vermogen om mensen te verrassen en te inspireren, om nieuwe producten en functies te presenteren, om samenwerkingen aan te gaan met andere merken en om de kernwaarden van je merk te benadrukken, zijn allemaal essentiële elementen van een succesvolle merkactivatiecampagne. Door te investeren in interactieve en boeiende activiteiten, zoals het opzetten van een pop-up store, het organiseren van een influencer marketingcampagne of het implementeren van een loyaliteitsprogramma, kun je niet alleen de merkbekendheid vergroten, maar ook een sterke emotionele band opbouwen met je doelgroep.

Of je nu kiest voor een grootschalige merkactivatie of een meer bescheiden aanpak, het belangrijkste is om je campagne te meten en te evalueren. Door nauwlettend te kijken naar klantenwerving, betrokkenheid op sociale media, live interactie tijdens evenementen en andere relevante metrics, kun je bepalen of je de beoogde doelen hebt bereikt en waar er ruimte is voor verbetering. Met de juiste strategie en een creatieve insteek, kan merkactivatie een krachtig instrument zijn om je merk te versterken en een blijvende indruk achter te laten bij je doelgroep.

Download nu het Invalshoek Marketing Handboek!

Ben je benieuwd hoe we de naamsbekendheid van Miss Appril hebben vergroot door middel van online adverteren? Ontdek hoe we de juiste doelgroep hebben bereikt, welke creatieve aanpak we hebben gebruikt en welke resultaten we hebben behaald. Klaar om meer te weten te komen over onze succesvolle campagne? Lees dan snel verder en laat je inspireren door onze ervaringen!

Dit artikel is gebaseerd op “What is Brand Activation: Ideas and Examples” van Sendpulse en op “13 Brand Activation Examples From Famous Brands to Inspire You” van Userpilot.

Laat een reactie achter:

Meld je aan voor blog updates