Display advertising: een overzicht voor beginners

Door middel van display advertising worden statische of geanimeerde advertenties op websites vertoond met als doel je merk of product te promoten. Er zijn vele vormen van display advertising, zoals interstitials en homepage takeovers, maar ook op social media zoals Twitter en Facebook. In dit artikel richten we ons echter op de basis, namelijk banner ads op websites, en hoe je display advertising als zakelijk dienstverlener kan inzetten voor het bereiken van je doelgroep.

De achtergrond van display advertising

De ontwikkeling van display advertising heeft een ware revolutie teweeggebracht in de wereld van marketing en promotie. Waar oorspronkelijk direct contact tussen website-eigenaren en adverterende bedrijven plaatsvond, kwamen al snel tussenpersonen op de markt. Deze tussenpartijen bieden advertentieruimte aan die specifiek is gericht op jouw doelgroep, waardoor jouw advertenties op de juiste websites aan de juiste bezoekers worden getoond. Hierdoor is het aanzienlijk eenvoudiger en kosteneffectiever geworden om jouw doelgroep te bereiken.

Niettemin bestaat nog steeds de mogelijkheid om direct advertentieruimte in te kopen, bijvoorbeeld bij Sanoma voor het adverteren op Nu.nl. De evolutie van display advertising heeft dus niet alleen de toegang tot doelgroepen vereenvoudigd, maar ook de efficiëntie en effectiviteit van marketingcampagnes aanzienlijk verbeterd.

De meest recente ontwikkeling is realtime bidding, ook bekend als programmatic advertising. Hierbij vindt er telkens als een advertentie wordt geladen een veiling plaats waarin wordt bepaald wie de advertentieruimte krijgt. Het gevolg hiervan is dat advertenties minder in bulk worden vertoond, maar juist gebaseerd op het specifieke gedrag van de website bezoeker.

Display advertising: een overzicht voor beginnersDit is een voorbeeld van een display advertentie die we bij Invalshoek gebruiken.

Display advertising voor prospecting

Met prospecting breng je je merk onder de aandacht bij een doelgroep die (waarschijnlijk) nog niet van je heeft gehoord. Hiermee creëer je een eerste kennismaking met jouw merk en vergroot je de naamsbekendheid ervan, wat uiteindelijk kan leiden tot het aantrekken van nieuwe klanten.

Door prospecting toe te passen, vul je de bovenkant van je sales funnel met potentiële leads die interesse hebben getoond in jouw product of dienst. Het doel is om deze leads te converteren tot daadwerkelijke klanten door hen verder de sales funnel in te begeleiden.

Met een doordachte prospecting strategie leg je een solide basis voor het aantrekken van nieuwe klanten en het laten groeien van je bedrijf.

Display advertising voor remarketing

Met remarketing probeer je in gedachten te blijven bij bezoekers van je website die nog niet zijn geconverteerd. Dit doe je door advertenties te tonen nadat ze je website bezocht hebben, met als doel ze terug te halen naar je website. Door middel van remarketing help je bestaande leads verder in hun buying journey.

Het doel van remarketing is om top-of-mind te blijven bij potentiële klanten die al interesse hebben getoond in jouw product of dienst. Door herhaaldelijk je advertenties te tonen aan deze bezoekers, herinner je hen aan jouw merk en moedig je hen aan om terug te keren naar je website.

Op deze manier vergroot je de kans op conversie en verhoog je de betrokkenheid van potentiële klanten bij jouw bedrijf. Het is een effectieve strategie om leads te nurturen en hen verder te begeleiden in hun koopreis, waardoor je uiteindelijk meer conversies kunt genereren en loyaliteit kunt opbouwen.

Advertenties (laten) maken

Er zijn diverse bureau’s en freelancers die gespecialiseerd zijn in het maken van display advertenties. Daarnaast kun je het natuurlijk ook zelf doen als je voldoende kennis hebt van pakketen als Adobe Photoshop of Illustrator. Ook zijn er cloud diensten die het makkelijk maken om zelf advertenties te maken, voorbeelden hiervan zijn Bannerwise en Bannersnack.

Het display marketing platform Adroll maakt zelfs een set banners voor je als je er een account aanmaakt. Toegeven, dit zijn niet de beste advertenties, maar het maakt het makkelijk om snel te beginnen.

Display advertising samen met marketing automation

Met het display advertising platform RollWorks is het mogelijk om segmenten op te halen uit de CRM’s Salesforce en Hubspot. Daardoor is het mogelijk om specifieke advertenties te tonen aan leads op basis van waar ze zich bevinden in de klantreis. Net als e-mail marketing en content marketing is display advertising een krachtig kanaal in een onmichannel marketing automation strategie.

Tips voor succes met display advertising

  1. Zorg voor goede afbeeldingen en een mooi design: De visuele aspecten van uw advertentie zijn van cruciaal belang om de aandacht van potentiële klanten te trekken. Kies afbeeldingen die relevant zijn voor uw boodschap en die aansluiten bij de branding van uw bedrijf. Een aantrekkelijk design dat de juiste balans vindt tussen opvallen en subtiliteit kan het verschil maken tussen genegeerd worden en het wekken van interesse.
  2. Adverteer met een verleidelijk aanbod: Mensen worden aangetrokken door aanbiedingen die waarde toevoegen aan hun leven. Of het nu gaat om een ​​speciale korting, een gratis proefperiode of een exclusieve deal, uw advertenties moeten een tastbare waarde beloven die de moeite waard is voor potentiële klanten om op te klikken en verder te verkennen.
  3. Zorg voor een duidelijke call-to-action: Een sterke call-to-action (CTA) is essentieel om de gewenste actie van uw doelgroep te stimuleren. Of het nu gaat om "Koop nu", "Meld u aan" of "Lees meer", uw CTA moet duidelijk en uitnodigend zijn, en naadloos aansluiten bij het doel van uw advertentie.
  4. Target je advertenties op de juiste doelgroep en persona: Het succes van uw display advertising hangt sterk af van het bereiken van de juiste doelgroep. Maak gebruik van demografische gegevens, interessegebieden en gedragskenmerken om uw advertenties te richten op mensen die het meest geneigd zijn om geïnteresseerd te zijn in uw producten of diensten. Door te focussen op relevante persona's kunt u de effectiviteit van uw campagnes maximaliseren en verspilling van advertentiebudget minimaliseren.
  5. Gebruik UTM tagging om de effectiviteit van je campagnes te meten: UTM tagging is een krachtige tool waarmee u de prestaties van uw display advertenties gedetailleerd kunt volgen. Door unieke trackingparameters toe te voegen aan de URL's van uw advertenties, kunt u precies zien welke campagnes, advertenties en kanalen het meeste verkeer en conversies genereren. Deze inzichten stellen u in staat om uw strategie continu te optimaliseren en uw advertentiebudget efficiënter in te zetten.

Conclusie

Met deze inleidende gids in display advertising zijn we tot het besef gekomen dat het potentieel ervan grenzeloos is. Het kan een krachtig instrument zijn om uw bedrijf te laten groeien, uw merkbekendheid te vergroten en uw doelgroep effectief te bereiken. Hoewel het misschien overweldigend lijkt aan het begin, met de juiste strategieën en tips kunt u uw weg vinden naar succesvolle display advertising campagnes.

Neem de tijd om te experimenteren, te leren en te optimaliseren. Blijf bij de kernprincipes van aantrekkelijk ontwerp, verleidelijke aanbiedingen, duidelijke oproepen tot actie, gerichte targeting en gedetailleerde meting.

Bij Invalshoek staan we klaar om u te begeleiden op uw reis naar het maximaliseren van de impact van uw display advertising. Neem vandaag nog contact met ons op en laten we samen bouwen aan uw succesverhaal op het gebied van online adverteren.

Download nu het Invalshoek Online Adverteren Handboek!

Wil jij ook online advertenties inzetten voor jouw bedrijf om jouw doelgroep te bereiken en de naamsbekendheid te vergroten? Bekijk dan nu de mogelijkheden die we bieden voor online adverteren!