Recruitment marketing: nieuw personeel vinden
Het is logisch en algemeen bekend dat goede werknemers essentieel zijn voor de groei en het succes van een bedrijf. Een team opbouwen van mensen met verschillende talenten, dat leidt tot verschillende perspectieven, ideeën, skills en achtergronden is niet alleen heel belangrijk, maar ook een van de lastigste dingen binnen elk bedrijf.
De beste mensen vinden en aannemen voor je organisatie is een complex proces, waarvoor brede inzet van je hele team vereist is. Gek genoeg is dit proces niet heel anders dan wat marketeers dagelijks doen om klanten aan te trekken tot je bedrijf. De vraag is vooral, hoe doe je dit? Recruitment marketing is daarop het antwoord.
Inhoudsopgave
- Wat is recruitment marketing?
- Hoe ontwikkel je een recruitment marketing strategie?
- Vijf manieren om recruitment marketing te gebruiken
In het kort
Dit artikel gaat over recruitment marketing, waarbij marketingprincipes en -technieken worden gebruikt om de werving van personeel te verbeteren. Het beschrijft hoe recruitment marketing kan helpen bij het vinden van de juiste kandidaten en het opbouwen van een sterke werkgeversmerk. Het bespreekt verschillende aspecten van recruitment marketing, zoals het bepalen van de doelgroep, het creëren van de juiste boodschap en het kiezen van de juiste kanalen. Het artikel benadrukt dat recruitment marketing een continu proces is dat moet worden aangepast en geoptimaliseerd op basis van de resultaten. Het eindigt met de conclusie dat recruitment marketing een belangrijke rol speelt bij het werven van talent en het opbouwen van een sterkere organisatie.
Wat is recruitment marketing?
Recruitment marketing is een verzameling tactieken of methodieken die je kunt gebruiken om je bedrijf te marketen bij kandidaten. Als je het goed doet kan recruitment marketing bewustzijn en zichtbaarheid creëren rondom jouw bedrijfscultuur en zo helpen toptalenten aan te trekken.
Het is belangrijk om te weten dat recruitment marketing verder gaat dan alleen talent zoeken. Het is zelfs van toepassing op de hele recruitment cyclus, van het aantrekken van mensen, tot het aan je binden en onderhouden van potentieel talent.
Net als marketeers kunnen recruiters recruitment marketing als een trechter benaderen. Je zou het dus de recruitment marketing funnel kunnen noemen.
Begin met het verhogen van awareness
De meeste werkzoekenden zijn vrij passief. Vaak hebben ze al een baan, maar staan ze open voor nieuw werk of nieuwe kansen. 73% van de kandidaten zijn passief zoekende.
Om het juiste talent aan te trekken moeten recruiters hun organisaties niet alleen voor actieve werkzoekenden, maar ook voor passief werkzoekenden marketen. Dat betekent dat je je organisatie moet marketen op verschillende platformen en in verschillende netwerken waar passieve kandidaten actief op zijn.
Vaak houdt dit in dat je content moet creëren, zoals een blog, social media, video en andere formats, die kandidaten daadwerkelijk (willen) zien en bekendheid voor je bedrijf genereert.
Focus daarna op het genereren van interesse
Zodra je hun aandacht hebt moet je je prospects voorzien van informatie en inzichten waardoor ze geïnteresseerd raken in je organisatie.
Dit kan content omvatten die teruggrijpt op de brand initiatives, zoals sociale media content, samenwerkingen en frequente content updates op eigen kanalen.
Bij het genereren van interesse is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je recruitment team in lijn staat met de content die je creëert, hoe je deze distribueert en hoe vaak je content maakt om de interesse te blijven houden van werkzoekenden. Onthoud dat recruitment marketing een doorlopend proces is, waarbij continue verbinding erg belangrijk is.
Stuur op beslissingen
Wanneer de interesse van kandidaten in je bedrijf groeit is het tijd om ze te helpen bij het beslissen of ze je team willen komen versterken. Dit voeden en ze tot deze beslissing leiden is een kritieke fase in de recruitment marketing funnel.
Denk je in wat voor informatie en inzichten een werkzoekende nodig heeft om de stap te (durven) maken van hun huidige werkgever naar jou. Ze willen bijvoorbeeld weten wat de DEI initiatives van je bedrijf zijn, of in hoeverre je bedrijf zich bezighoudt met duurzaamheid en wat voor hen de groei- en ontwikkelmogelijkheden zijn.
Deze informatie transparant en toegankelijk maken (bijvoorbeeld middels content op een blog of een bedrijfscultuur website) kan erbij helpen om potentiële kandidaten net dat kleine zetje in de rug te geven die ze nodig hebben om zich bij je organisatie te voegen.
Zet tot slot kandidaten aan tot actie
Zodra je kandidaten hebt aangetrokken en aan je verbonden met je recruitment marketing is het tijd om ze tot actie aan te zetten en ze te laten solliciteren op je openstaande vacatures. Maar wat als je obstakels tegenkomt?
De realiteit van recruitment is dat veel werkzoekenden het proces van solliciteren niet afmaken om verschillende redenen. We weten allemaal hoe tijdrovend het is om werk te zoeken en sollicitatiebrieven te schrijven. Je kan het best zoveel mogelijk barrières weghalen voor potentiële kandidaten.
Dat houdt in dat je zoveel mogelijk onnodige stappen moet verwijderen uit het sollicitatieproces. Simplificeer het insturen van CV’s of motivatiebrieven. Sla onnodige vragen of testjes over. En verstrek alleen alle relevante informatie die ze nodig hebben om door te gaan met de sollicitatie.
Wanneer een kandidaat tot ver in het sollicitatieproces komt maar toch afhaakt moet je je geen zorgen maken. Zie dit als een kans om je talentpool te laten groeien de te bouwen een relaties met talent dat wellicht in de toekomst voor je zal komen werken.
Hoe ontwikkel je een recruitment marketing strategie?
Voordat je een recruitment marketing strategie gaat ontwikkelen moet je je team op één lijn hebben met je werkgeversmerk. Employer branding is belangrijk in de marketing van je organisatie en om bekendheid rondom het merk te creëren.
Employer branding elementen:
- Werknemers waarde voorstellen
- De missie en waarden statements van het bedrijf
- Mensen en (werk)cultuur
Wanneer je de employer branding op orde hebt kan je focussen op het ontwikkelen van een recruitment marketing strategie die je helpt bij het aantrekken en aannemen van top talent.
Stel doelen voor je team
Je strategie zal alleen succesvol zijn als je duidelijke en meetbare doelen hebt, wat betekent dat je eerst moet vaststellen wat je precies hoopt te bereiken middels recruitment marketing.
Je team kan bijvoorbeeld focussen op het laten groeien van je talentpool, het aannemen van meer mensen binnen een specifiek departement of het inbrengen van meer senior leiderschap. Wat je doelen ook zijn voor recruitment marketing, zorg er voor dat je elk doel hebt uitgedacht en weet hoe je de resultaten kan meten.
Definieer duidelijke rollen en verantwoordelijkheden
Functies met een duidelijke functieomschrijving en transparante vereisten helpen zowel je team als de kandidaten die je aan het marketen bent. Als iedereen die betrokken is bij recruitment op één lijn staat is het makkelijker voor je team om deze rollen bij de juiste potentiële kandidaten te marketen.
Dit kan ook helpen het sollicitatieproces simpel te houden voor kandidaten die geïnteresseerd zijn in werken bij je bedrijf. Recruitment marketing gaat door tot in de wervingsfase, dus vergeet het niet terug te koppelen aan hoe je nieuwe functies positioneert.
Bepaal de kanalen die je gaat gebruiken
Je team heeft op een gegeven moment waarschijnlijk kandidaten op het oog die ze graag willen bereiken. Als je er aan toe bent om open functies te marketen moet je eerst weten via welke kanalen je dat het beste kunt doen.
Er zijn platformen die recruitment teams helpen bij het marketen van functies in verschillende brede kandidaten pools, terwijl andere heel erg toegespitst zijn op specifieke functies (denk bijvoorbeeld aan software ontwikkelaars). Wat de demografische gegevens van kandidaten ook zijn die je wilt bereiken, het loont om te weten via welke kanalen je dit het beste kunt doen zodat je teams snel en efficiënt kunnen werken.
Ook al zijn veel kandidaten zelf actief in online communities en netwerken, digitale recruitment is niet de enige methode. Live evenementen en netwerkdagen kunnen aanvullende kanalen zijn waardoor je kandidaten kunt vinden.
Identificeer middelen en capaciteit
Of je organisatie nou een twintig- of twee-man sterk recruitment team heeft, middelen kunnen beperkt zijn, wat betekent dat je meer met minder moet doen. Het kan ook betekenen dat je wat rustiger moet beginnen en langzaamaan toewerkt naar meer frequente content ontwikkeling en social media management.
Je kan je marketing team vragen om advies of inzichten over hoe zij hun taken, budgetten en capaciteit voor marketing werkzaamheden managen. Als je niet de capaciteit hebt om alles intern op te pakken, kan het voor jou en je team het beste zijn verschillende taken uit te besteden.
Het belangrijkste is om er zeker van te zijn dat je altijd consistent aan je recruitment marketing kan werken. Op die manier kan je team er tijd en middelen in steken zonder te weinig ROI.
Maak kalenders
Content is je beste vriend wanneer je met recruitment marketing bezig bent. Maar hoe, wanneer, waarom en waar je werkt aan content zal voor een groot deel bepalen hoe succesvol je recruitment marketing zal zijn.
Dat is waarom kalenders handig zijn. Content marketeers ontwikkelen vaak kalenders die de content doelen, de format types, de tijdlijnen en locaties omvatten. Dit moet je ook doen voor je recruitment content.
Dit is voordelig voor zowel je team als je doelen voor de lange termijn. Als je alles duidelijk gepland, gedocumenteerd en uitgestippeld hebt helpt dat je bij het uitvoeren van je plannen en strategieën, nu én in de toekomst.
Vijf manieren om recruitment marketing te gebruiken
Nu je weet wat recruitment marketing is en hoe je een strategie ervoor kan ontwikkelen is het tijd om vijf simpele manieren uiteen te zetten waarmee je het in kan zetten om toptalent aan te trekken.
Maak gebruik van social media en online adverteren
Sociale media zijn een groot deel van ongeveer elke employer branding strategie bij elke organisatie, maar om het in te zetten bij de marketing van bepaalde functies of de algehele bedrijfscultuur is een hele uitdaging op zich.
Ook al kan je sociale media gebruiken om dit op een organische manier te doen, onthoud dat niet alle sociale media platformen geschikt zijn voor recruitment marketing en dat het lastig is om te weten waar jouw beoogde kandidaten vooral op zitten. LinkedIn is bijvoorbeeld een effectief platform voor vacatures, maar Instagram Stories bereiken meer millennials en Gen Z kandidaten, wat kan betekenen dat je gesponsorde Instagram Stories zou moeten gebruiken om hen te bereiken. Hetzelfde geldt voor de recruitment content die je deelt.
Wat je doelen ook zijn, je kan zowel social media als online advertenties koppelen aan het marketen van vacatures en recruitment content om je organisatie onder de aandacht van de beoogde kandidaten te krijgen.
Profiteer van je eigen kanalen
Een van je belangrijkste middelen voor recruitment marketing is je website en blog. Deze eigen kanalen zijn perfect om zowel je employer branding als marketing-based content die aandacht van kandidaten genereert op te promoten.
Een ‘carrière’ pagina bijvoorbeeld is een belangrijke pagina op je website om up-to-date te houden en geregeld content op te plaatsen, omdat veel geïnteresseerden en (potentiële) kandidaten die pagina zullen bezoeken.
Wees niet bang om je marketing team om hulp te vragen bij het maken van pagina’s of secties op je website waar je content kan promoten, employer branding uitvoert en andere content plaatst die erbij helpt kandidaten aan te trekken.
Stel interne vakexperts aan
Naast het bekijken naar bedrijfsprofielen en sociale accounts, volgen steeds meer kandidaten en doelgroepen individuele mensen, niet alleen bedrijven. Dit is cruciaal voor recruitment marketing, omdat je graag echte mensen tot je bedrijf aan wilt trekken.
Hoewel het belangrijk is dat uw bedrijf actieve en bijgewerkte online profielen heeft, kan het gebruik van interne vakexperts helpen de reputatie van uw bedrijf vooruit te helpen en waardevolle werving inhoud te delen om toptalent aan te trekken, te binden en te behouden.
Je kan leiders en andere collega’s aanmoedigen content te creëren op het gebied van thought leadership en deze personen te positioneren als experts in hun functies en vakgebieden. Daarna kan je hun ervaringen gebruiken op je website en sociale kanalen (denk bijvoorbeeld aan werknemers die eigen content posten op LinkedIn of een bijdrage leveren aan de blog van je bedrijf).
Gebruik email marketing om kandidaten te betrekken
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is email marketing niet verleden tijd. Maar je hoeft email niet alleen in te zetten bij marketing. Je kan email ook gebruiken om passieve kandidaten te betrekken via nieuwsbrief marketing.
Als je relaties met kandidaten opbouwt, is het van cruciaal belang om in contact te blijven met deze personen en een robuuste talentpool te ontwikkelen voor toekomstige werving. Middels gepersonaliseerde nieuwsbrieven kan je dat doen. Je kan bijvoorbeeld zakelijke updates, nieuwe functies, nieuws over de bedrijfscultuur en andere relevante informatie verstrekken aan kandidaten die zich aanmelden voor je mailing lijst.
Ze zijn ook uitermate geschikt om één-op-één conversaties aan te gaan met kandidaten!
Hergebruik je recruitment marketing content
Een geheim van content marketeers is het hergebruiken van waardevolle inhoud. Het benutten van bestaande inhoud, zodat je geen dubbel werk doet. Het voordeel van het hergebruiken van recruitment marketing content is dat alles wat je maakt langer mee kan gaan en dus duurzamer is. Dat is vooral handig als je weinig middelen, budget of capaciteit hebt.
Stel dat je bijvoorbeeld een webinar host. Dit webinar kan worden hergebruikt in korte videoclips voor LinkedIn, geciteerd en gekoppeld worden aan blog, omgezet worden in korte video's voor uw carrièrepagina enz. Hierdoor gaat één stuk inhoud veel langer mee, zonder onnodig tijd en middelen in te hoeven zetten voor meer content creatie.
Wil je weten hoe we het werving en selectiebureau Miss Appril hebben geholpen meer kandidaten en opdrachtgevers te vinden met online adverteren? Lees dan nu de case study!
Dit artikel is gebaseerd op “Recruitment Marketing: What Is It and 5 Easy Ways to Use It” van Lever.