Zeven alternatieven voor Slack

Ben je op zoek naar een manier om de medewerkers in je bedrijf of team beter te laten communiceren? Dan zou Slack een oplossing voor je kunnen zijn. Slack is een zakelijke chat app en de laatste tijd ongekend populair voor interne communicatie in bedrijven. Maar Slack is zeker niet de enige app op dit gebied, en wellicht past één van de alternatieven voor Slack wel beter bij je bedrijf. Maar welke alternatieven zijn er allemaal op de markt? In dit artikel een overzicht van alternatieven voor Slack.

In dit artikel werpen we een blik op deze zeven Slack alternatieven:

Waarom zou je überhaupt Slack, of een vergelijkbare dienst, gebruiken?

De belofte van Slack is dat het de interne communicatie versoepeld en de hoeveelheid email die medewerkers ontvangen verminderd. En dat het structuur biedt aan communicatie die bij email ontbreekt door onderwerpen in te delen in 'channels'. Deze channels worden gedeeld met je collega's op de afdeling of bijvoorbeeld binnen een projectteam. Daardoor wordt de kans kleiner dat iemand belangrijk informatie mist omdat vergeten is om hem in de cc mee te nemen. Behalve de publieke channels is het mogelijk om ook één-op-één privéchats te hebben. Ook kan zijn er veel applicaties die je aan Slack kan koppelen, bijvoorbeeld HubSpot zodat je een bericht krijgt als er een nieuwe lead is of als een deal is verplaatst.

Microsoft Teams

Ongetwijfeld is Microsoft Teams het meest bekende alternatief voor Slack. Als je bedrijf al getrouwd is met Microsoft dan is het ook zeker de meest logische keuze. Microsoft Teams is een op chat gebaseerde werkruimte binnen Office 365. Het brengt mensen, gesprekken en inhoud samen met de tools die teams nodig hebben om beter met elkaar samen te werken.

Chanty

Een belangrijke toevoeging van Chanty, en iets dat Slack zelf niet heeft, is project management. Binnen Chanty kan je taken aanmaken voor jezelf of voor je collega's en de voortgang hierop bijhouden op een Kanban bord. Dus naast een gereedschap voor interne communicatie is Chanty ook een gereedschap om projecten te managen.

Ryver

Net als Chanty combineert Ryver chat met project management. Op deze manier wil Ryver niet alleen Slack vervangen, maar ook andere apps zoals Trello en Asana. Een alles in één oplossing voor samenwerking binnen teams.

Fleep

Als je Slack gebruikt hebt dan weet je dat het niet echt geschikt is om te communiceren met mensen buiten je organisatie. Dus werk je veel samen met externen dan is Fleep een optie. Iedereen die Fleep gebruikt kan je uitnodigen om deel te nemen aan een chat als je hun email adres hebt. Nadeel is wel dat die ander dan ook Fleep moet hebben natuurlijk, want anders werkt het niet.

Flock

Net zoals de andere alternatieven voor Slack in dit overzicht heeft Flock op hoofdlijnen dezelfde functionaliteiten. Je kan met elkaar chatten, bellen, bestanden delen, overleggen met video, etc.

Hive

Hive draait het om. Het is namelijk niet in de basis een applicatie voor chat, maar een project management app waarmee je ook kan chatten. En daarnaast biedt het Gantt charts, Kanban borden en project kalenders. Het is dus een goed alternatief als je organisatie meer gefocust is op projecten dan op operations. En nee, wat de gele kleur ook doet vermoeden, het heeft niets met Hyves te maken.

Mattermost

Een cloud service zoals Slack is niet voor elk bedrijf de juiste oplossing. Er zijn bedrijven die geen SaaS diensten kunnen gebruiken om juridische of privacy redenen. Maar die toch chat willen inzetten voor interne communicatie, en dan is Mattermost een prima optie. Mattermost is een open source zakelijke chat app die je zelf kan hosten. Dus als je bedrijf Slack niet kan gebruiken omdat het een cloud service is, dan is Mattermost het overwegen waard omdat het verder dezelfde functionaliteiten biedt.

Bonus alternatief: email

Misschien is het vloeken in de kerk, maar ik vind email vaak het beste alternatief voor Slack. Een van de redenen dat veel bedrijven Slack gebruik is omdat het de hoeveelheid email verminderd. Maar mijn ervaring is dat één email vervangen wordt door tien chatberichten, waardoor je alsnog wordt overrompeld met allerlei berichten waar je iets mee moet. En op chats verwachten mensen meteen reactie op. Bij email zijn mensen gewend om nog even te wachten. Daardoor heb je meer tijd om je werk te doen, en meer tijd om over een goed antwoord na te denken. Dus vandaar dat ik email het beste alternatief voor Slack vind.

Bij Invalshoek gebruiken Google Workspace voor onze zakelijke email, communiceren we binnen HubSpot over leads en accounts en gebruiken we Asana voor project management. We hebben wel Slack, maar dat gebruiken we maar weinig voor interne communicatie. In plaats daarvan gebruiken we Slack om alle notificaties van de zakelijke apps die we gebruiken op een centrale plek binnen te laten komen en zo de hoeveelheid email te verminderen. En omdat Slack de enige app in dit overzicht is die echt goed werkt met HubSpot, iets wat voor ons als partner van HubSpot toch wel handig is..

Download nu het Invalshoek Marketing Handboek!

Communicatie is de sleutel tot een succesvol bedrijf, vandaar dat Slack zo vaak wordt gebruikt. Een andere sleutel toch succes is het eenvoudig kunnen managen van projecten. Bekijk daarom nu ons overzicht van project management tools.